Når noe ikke virker…

Fjellcoachen har hatt tenkepause og har heldigvis fått god hjelp av velvillige gjestebloggere til å fylle tomrommet. Noen ganger tar livet nye vendinger og den som er underveis utfordres til å finne nye perspektiver på både fortid og framtid, og til å stake ut kursen på nytt. Det hender jeg tenker at slike endringer skjer for sjelden, og at vi dermed ikke får tilstrekkelig trening for endringsmusklene våre. De blir slappe og dvaske, og alt går sin vante gang til det plutselig stopper opp, og vi står forvirret tilbake. Akkurat nå har jeg hatt behov for ei pause fordi jeg måtte sette disse musklene i sving igjen, og  minne meg selv om hvor deilig det er å være sliten etter ei skikkelig mental treningsøkt. Det siste stilte jeg meg nemlig litt tvilende til en periode, jeg kunne gjerne tenkt meg å bli i komfortsonen ei stund til….

Hvor fører denne veien, tro?

Nå er jeg altså i gang igjen, og sitter og forbereder kurs i coachende tilnærming for rådgivere. Det handler også om endringskompetanse, og om hvordan påvirke en snuoperasjon positivt slik at den oppleves som livgivende mental trening. For mange år siden ble jeg kjent med en rådgiver på et spesialpedagogisk kompetansesenter. Hun reiste rundt til skolene i sitt distrikt og ga råd angående barn med ulik atferdsproblematikk. «Hva gjør du egentlig når du er ute på oppdrag», spurte jeg.  «Jeg kan for eksempel forklare at hvis et barn ikke hører når du hever stemmen, nytter det sjelden å rope enda høyere, du kan heller prøve å hviske.» svarte hun. Selv tenker jeg at det viktigste rådet en rådgiver kan gi, er «Hvis noe ikke virker, gjør noe annet!»  

Jeg har hørt et sted at det kinesiske tegnet for krise er satt sammen av tegnet for ulykke og tegnet for mulighet. Jeg vet ikke om det stemmer, men tanken tiltaler meg. Når noen gjør noe du ikke forventer av dem, og som slår uheldig ut, er det ditt valg hvordan du velger å møte situasjonen. I din personlige verktøykasse finner du helt sikkert verktøy som  tydelig grensesetting, humor, åpne spørsmål, kartlegging av egne og andres ressurser, mulighetsfokus, aktiv lytting, speiling av det som skjer (hva hvis rollene var byttet om?), kontrollspørsmål, overraskende innspill (jeg foreslår heller at…), korreksjoner, sanksjoner og sluttstrek. eller åpenhet og nye sjanser.  Blant alle disse verktøyene ligger din mulighet til å påvirke utviklingen videre, og jo flere verktøy, jo flere muligheter. Mor lærte meg for mange år siden at «Den som kun har hammer til verktøy, definerer alle problemer til å være en spiker som skal slås inn.» Å bevisst velge mellom verktøy derimot, er aktiv trening av egne endringsmuskler, og baner vei for en uant rekke av muligheter, og noen av disse har du ikke en gang hatt fantasi til å tenke på før de plutselig oppstår.

 

9 kommentarer om “Når noe ikke virker…

 1. Kamelrytterske

  Nemlig. Er derfor jeg holder meg til verktøykassa mi. Den inneholder hammer og fir’toms spiker. Det holder til det meste. Og hvis det ikke holder med fir’tom, finns det både fem- og sekstoms spiker. Eventuelt steikepanner.

  Liker

 2. Tilbaketråkk: Om hammere og redusert leseferdighet | Karavanseraiet

 3. Tanketrollet

  Fjellcoachen treffer meg nok en gang i en sone som også hos meg er aktiv i disse dager. Jeg har også hatt en periode hvor jeg fikk møte gamle mønstre- jeg var på vei inn i gamle handlemønster- men takk og lov, jeg fikk god hjelp fra ett eller annet sted 🙂 Og velger nå å gjøre noe helt annet . Og jeg har TRO på at det vil virke- iallefall for MEG . Men jeg er STOLT, det er tross alt JEG som velger å handle på en «fremmed » måte 🙂

  Liker

   1. Tanketrollet

    🙂 Ja, jeg er tøff, jeg bare glemmer det en gang iblandt 🙂 Det er kanskje slik at uten motstand ingen magi 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s