Hverdagsmøter og Virginia Satir

På denne tiden for ett år siden skrev jeg flere innlegg om jula 2009 og den store India-reisen, blant annet om møter med mennesker, der jeg fortalte om korte møter med ulike personligheter underveis på turen. Men må det en India-tur til for å la seg fascinere av menneskene vi møter, eller er det nok med en helt vanlig hverdag her hjemme? Nå hender det seg riktignok at jeg lurer på om livet mitt er helt vanlig, men bare denne uka har jeg opplevd så mange gode samtaler med helt ulike mennesker at jeg får lyst til å skrive bok. Ikke for å utlevere noen, men heller for å beskrive mangfoldet av de liv vi kan velge for vår egen del, og alt vi har påvirkningskraft på i livet vårt.

Jeg har besøkt en småbarnsfamilie i eget hus og med trygge jobber, og en student i oppbruddsfasen på vei til et avsluttende semester i Sør-Afrika. Jeg har møtt en hotelldirektør som har kjøpt seg gård med ku på bås og steinovn i kjelleren, der jeg fikk bake mitt eget brød, og jeg har møtt et par på min egen alder som er i ferd med å overdra reiselivsbedriften de har bygd opp over år, med tilhørende livsstil, til neste generasjon av entusiastiske drivere. I tillegg har jeg hatt personlige samtaler med folk som synes verden er mest oversiktlig når de kan styre sitt eget liv og konsentrere seg om arbeid og fritidsinteresser, og med andre som mener livet først gir mening når de har noen å dele det med. Jeg har fått lov til å hjelpe en takknemlig sjåfør med havarert bil, diskutert gapahukens grunnleggende estetikk med en arktitekt, og har også blitt forklart hva som skjer i overgangen fra Maya-kalenderen og til ny tidsregning, og enda har jeg ikke reist langt, ikke i det hele tatt.

Jeg lever av møter med mennesker, og noen ganger lurer jeg på om jeg lever for de samme møtene. Jeg fascineres av bevisste valg og alle måter vi kan leve livet vårt på. Dessuten holdt jeg nesten på å glemme ett møte, der jeg lærte det viktigste av alt denne uka, nemlig Virginia Satirs beskrivelse av våre 5 friheter:

Friheten til å se og høre det som er, i stedet for det som burde være, var eller kommer til å bli
 
Friheten til å føle som du gjør, i stedet for det du burde føle
 
Friheten til å si det du tenker og føler, i stedet for det du burde tenke og føle
 
Friheten til å be om det du ønsker, i stedet for å vente og se om du får det
 
Friheten til å ta sjanser på egne vegne, i stedet for alltid å være på den sikre siden
 
Hver dag møter jeg mennesker som tar sjanser på egne vegne i stedet for alltid å være på den sikre siden. Jeg ønsker alle disse menneskene en god jul, på sine premisser…

23 kommentarer om “Hverdagsmøter og Virginia Satir

 1. gamle ugle

  Takk for at du minnet meg på Virginia Satir, henne og hennes friheter har jeg ikke tenkt på, på tredve år eller noe sånt.
  Det bare bekrefter at det meste vi driver med er gjentagelser, når det gjelder innsikter.
  Møte med mennesker som anses som vanlige, hva nå det er, kan åpne dører til en hel verden. Og det vises ikke alltid utenpå, noen ganger er det litt skjult. Så det lønner seg å møte oppmerksomt, tenker jeg.

  Fortsatt god førjulstid ønsker jeg deg. Ja for her hos meg starter ikke julen før juleaften, ikke egentlig.

  Liker

 2. fjellcoachen

  «men i menneskets hjerter forandres dog intet» mener jeg Sigrid Undset skrev en gang, mye gjentar seg og det tenker jeg at er bra. Akkurat nå tenker jeg mest på friheten til å ta sjanser på egne vegne i stedet for alltid å være på den sikre siden, kanskje er det nettopp derfor møter med mennesker betyr så mye for meg, fordi møtene er variasjoner over akkurat dette temaet. .. Nyt førjulstida, gamle ugle!

  Liker

 3. Mormor

  Takk for gjensynet.
  Jeg tror vi ofte ser bort fra de frihetene vi har og ser alle grensene og murene i stedet.
  Denne bar knabber jeg 🙂
  Klem på morgenen 🙂

  Liker

 4. Jenny

  Livet består av møter mellom mennesker, og heldigvis trenger vi ikke reise langt. Vi møter jo mennesker overalt. Er vi åpne kan vi få de mest fantastiske samtaler på uventede steder og settinger. Trenger en repise av de fem friheter! Takk.

  Liker

 5. Tanketrollet

  Tusen takk Hedvig, for at du delte de 5 frihetene. Det er faktisk første gangen jeg leser dem. Kraftfulle er de, og sanne. En av dem er ei stor utfordring for meg, men kanskje nå skal jeg sette meg som ett godt mål å be om noe istedet for å vente å se om jeg får det. Riktig god førjul til deg du kloke Hedvig, jeg er glad jeg fant deg 🙂

  Liker

  1. Tanketrollet

   …… ? …….Tenker så det knaker i gammel skrott. Skammen kan også være følelsen som oppstår etter at du har tatt deg friheten til å velge. Jeg er motstander av skamfølelsen, den gjør folk syke . Jeg også venter i spenning på hva det er du mener Anders 🙂

   Liker

  2. Mormor

   Jeg venter også på begrunnelse av at skammen har noe for seg.
   Påført skam har i alle fall ikke noen ved seg, verd å ta vaare på.
   Ha en fin dag 🙂

   Liker

 6. Einar

  Tror kanskje Anders mente det mest som en spøk…

  Jeg synes egentlig denne oppsummerer de 5 frihetene ganske så godt:

  «Hemmeligheten bak lykke er frihet. Hemmeligheten bak frihet er mot.» -Carrie Jones.

  Liker

 7. gamle ugle

  Og jeg venter også. «Det er feil folk som skammer seg», leste jeg et sted.
  Skam knyttet til selvutslettelse har definitivt ikke noe for seg, synes jeg. Det blir de fem ufriheter det, for meg –

  Liker

 8. Tilbaketråkk: julediktet – et ikkedikt | gamle ugle

 9. Bjørn Hølbakken

  Du hadde en fin oppsummering på innlegget ditt. Tar de fem punktene med meg inn i det nye året og forsøker å spre dem videre, mens jeg kanskje nynner litt på denne:

  Ha en god jul.

  Bjørn

  Liker

 10. Tilbaketråkk: Der intet er, har selv keiseren tapt sin rett.. | fjellcoachen

 11. Tilbaketråkk: Friheten til å se ting som de er – øy-coachen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s