Friheten til å se ting som de er

Jeg er glad i folk, og jeg lever for og av øyekontakt og gode samtaler. I disse korona-tider har denne kjærligheten to svært ulike motsatser i seg, og disse to trekker ikke i samme retning.

For det første unner jeg ingen, verken meg selv, de jeg er sterkt knyttet til, eller de jeg så langt ikke har hatt gleden av å møte, å leve med den risikoen en smitteeksponering utsetter oss for. Derfor ønsker jeg som andre å bidra med mitt og følge de råd som blir gitt fra sentralt hold.

Den andre siden av medaljen, som over tid vil bli utfordrende for et sosialt individ som meg, er konsekvensen av å følge de samme rådene. Slutt på håndtrykk og klemming, minst én meter avstand til de du må omgås, og unngå å oppsøke steder der folk samles. Som forebyggende tiltak kom det i dag skriftlig beskjed fra arbeidsgiver til alle ansatte, om at hjemmekontor er å foretrekke der det er praktisk mulig, men at vi ellers jobber som normalt. Samtidig blir det ene arrangementet etter det andre jeg hadde planlagt å delta på, avlyst. Selv en frisk øyboer med verdens beste utsikt, blå himmel, strålende sol og eim av vår i lufta, må jobbe aktivt for å unngå at redusert smitteeksponering på ett område, erstattes av akselererende tankevirus på et annet. Det er i slike situasjoner jeg henter trøst hos en gammel «venn», Virginia Satir, amerikansk psykoterapeut og forfatter, i et av hennes mest kjente sitater:

«Livet er ikke hva det er meningen at det skal være. Det er hva det er. Måten du takler det på er det som utgjør forskjellen.»

Virginia Satir beskrev våre fem friheter som mennesker, der den første friheten handler om friheten til å se ting som de er, i stedet for hva som burde være, var, eller vil være. Og nettopp nå, når verden står på skeive, og ting ikke er slik vi skulle ønske oss , er denne friheten viktig. Nå er vi her, det som skjer det skjer, og vår jobb er å gjøre det beste ut av det.

Men hva betyr det i praksis? Her er min huskeliste for de nærmeste ukene:

  • Fravær av nærvær er ikke det samme som fravær av relasjoner!
  • Ta vare på vennskap, familiebånd, kunder og kollegiale forhold gjennom telefoni, epost og/eller sosiale medier!
  • Let etter løsninger og opptre støttende og konstruktivt!
  • Kom deg ut! Nyt vårsola, turstier og strandsone, og vink til andre turgåere på behørig avstand!
  • Ta tilbake tida di! Les bøker, se filmer, finn fram igjen yogamatta, og minn deg selv på alle gangene du har survet over at det ikke blir tid til slikt. Nå har du den tida!
  • Bruk kreativiteten din! Tenk nye tanker, skriv nye tekster og vri hodet akkurat så mye at du finner helt andre nøkler til egne og andres uløste utfordringer, nettopp fordi du akkurat nå har tid til å tenke de lange tankene!

Nå er vi her. Ikke ønsket, ikke villet, men det er her vi er. Alle sammen. Det skjer endringer rundt oss vi ikke har bedt om. Jobben vår er å tåle at det er her vi er. Hva er din strategi for å holde dine egne tankevirus på avstand i ukene som kommer?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s