Møter med mennesker..

Jeg fortalte i «Hvor stort endringspotensial har vi» at jeg før India-turen med døtrene mine jula 2009 fikk mulighet til å intervjue Torbjørn Færøvik om hvordan han oppnår tillit hos mennesker han møter, og får dem til å fortelle historiene sine. Dette forarbeidet, samt å ha sett filmer og pløyd oss gjennom diverse litteratur fra India, la grunnlaget for en helt ny åpenhet i møte med mennesker vi traff på reisen.

Gang på gang ble vi påmint at ting ikke alltid er som de ser ut, og at vår måte å se verden på, bare er en av mange.

Kristina of Sweden

I Jaipur møtte vi denne unge mannen som hadde kalt opp tuk-tuken sin etter en fantastisk kvinne han hadde møttt, Kristina of Sweden.. Ja ja tenkte jeg, skandinaver på ferie fornekter seg ikke. Men han ville fortelle mer om denne Kristina. Det viste seg at hun var en klok, svensk kvinne på 74 år som hadde blitt hans guru…

Tuk-tuk sjåføren i Agra, derimot, hadde sitt syn på Skandinavia og vestlig kultur: «In your culture you marry, divorce, marry, divorce, bad culture.» Han var ung og gifteklar men likevel i tvil: «I don’t like married life either, its only about money, money.»  Kanskje ikke så ulikt det han ville opplevd her i landet?

På t-banen i Delhi sto vi i kø bak en inder som snudde seg og tok kontakt da han hørte et fremmed språk. Han var nyutdannet jurist fra en mindre by og hadde praksisperiode i Delhis Supreme Court.  Mens vi passerte tre stoppesteder i ei tettpakket t-banevogn lærte vi at India utdanner jurister på bachelornivå, men hvis du vil bli advokat, må du ta mastergraden.

Shoppingsentrum i Delhi er Connaught Place. Der traff vi en ung mann som stoppet oss fordi han ville «practize my english». Vi fant en kafe, snakket om Bollywoodfilmer vi hadde sett, og om å være ung i India. Han fortalte at han ønsket å bli ingeniør, men faren hadde kalt han tilbake til familiebedriften fordi de trengte arbeidskraften hans, og da ble det slik. Den kvelden leste vi i Lonely Planet at hvis vi traff unge menn på Connaught Place som ville «practize their english», skulle vi skygge banen…

Tekstilkunsteren og forretningskvinnen vi traff i Jaipur, hadde vokst opp i England. Hun flyttet tilbake til India som 12 åring, og følte seg ikke helt hjemme noen av stedene, for egenrådig for India, for indisk for England. Bekymringene hun hadde som tenåringsmor derimot, kunne like gjerne vært mine.

Tre flotte uker, mange møter, ulike personligheter og ny læring har satt spor. Jeg tror på møter mellom mennesker, jeg tror på positiv nysgjerrighet, og jeg tror på det Torbjørn Færøvik beskrev i samtalen vår: Læring gjennom bevegelse.

Tips til bøker fra/om India:
India, et stevnemøte med skjebnen, Torbjørn Færøvik.
Shantaram, Gregory David Roberts.
Et hav av umulige lengsler, Anuradha Roy.
Hvit tiger, Aravind Adiga.
Balansekunst, Rohinton Mistry.

Tilfeldig møte ved Taj Mahal. Foto: Kari Rognerud GranlundTilfeldig møte ved Taj Mahal.. Foto: Kari Rognerud Granlund

9 thoughts on “Møter med mennesker..

 1. Det finnes alltid noen å snakke med. til eller om. Ofte har jeg inntrykk av at vi snakker mer til eller om enn vi snakker med.
  Samhandling, samkvem og dialog er verktøy man alltid bør ha med seg. Men det har nok noe med attityden hos den enkelte å gjøre, også.
  I møte med fremmed kultur (kan man si fremmed kultur, når allverdens kulturer fremvises på tv og DVD?), særlig om man er gjest i kulturens hjemland bør man vel være som i en hver annen gjesterolle. Høflig og omtenksom?
  Når noen er gjest i vår «fremmede kultur» gjelder vel det samme? Det er vel lite sannsynlig at man hiver sin gjest på dør, om det ikke er uinviterte gjester med hang til balltrær og finlandshette eller deres gelikere?
  Nå må nesen pusses, har vært i barnebarnbursdag og passet på å få med alle bassiluskene som fantes.
  Ha en flott dag 🙂

  Liker

  • God bedring Mormor:-).

   Jeg tenker at det å oppføre seg høflig og omtenksomt er ei rolle som kler både gjest og vert. Og så tenker jeg at vi har mye å lære av hverandre. Og så tenker jeg at fremmed kultur ikke er så fremmed som vi tror. Vi deler mange ønsker og drømmer, om at det skal være trygt å vokse opp, om å finne noen å dele livet med og om at det skal gå godt for barne våre for eksempel, og at det er viktig å være til å stole på. Og så er det selvfølgelig noe vi ikke er enige om også, det kan for eksempel være oppdragelse og grensesetting og kjønnsroller.

   Liker

 2. Ekte mennesker som møter ekte mennesker er jeg for. Uansett hvem de er og hvor i verden de hører hjemme.
  Har selv erfart raushet og gjestfrihet i en annen verdensdel. Glemmer det aldri.

  Liker

 3. Nydelig bloggpost med drypp fra Indiareisen deres. Fra møter med mennesker. Dette inspirerer til å gjøre alvor av planene om en Indiatur om noen år. På tide å begynne å forberede seg, kanskje :-.)
  Takk for at jeg fikk bli med på noen flotte øyeblikk 🙂

  Liker

 4. Tilbaketråkk: Figuring out people | fjellcoachen

 5. Tilbaketråkk: Hverdagsmøter og Virginia Satir « fjellcoachen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s