Sommerfølelsen – med ulike perspektiv

Vel hjemme på øya mi sitter jeg goddemt i sofaen etter den første i rekken av årets mini-ferier i norsk natur, en venninnetur med elsykkel og bading i sildrende fjellbekker. Inn gjennom stuevinduene høres lyden av musikk og glade ungdommer som har slått seg til i Mjøs-kanten for kvelden, og sola er i ferd med å farge himmelen rød.

På nettet leser jeg om nordmenns ferieplaner for i år. Tallene som kommer fram er dyster lesning for reiselivet, spesielt med tanke på at norske turister er det eneste kortet de har på hånden når de skal gjøre seg attraktive for kjøpere av god overnatting, kulinariske opplevelser og aktiviteter som gir gåsehud.

Hvilke briller har du på?

Denne (selv)pålagte annerledessommeren 2020 har mange ulike sider ved seg, og kan oppleves gjennom ulike briller, eller perspektiver. Som privatperson har jeg i løpet av våren og tidlig sommer funnet tilbake til ei ro jeg ikke har kjent på på flere år. Færre timer bak rattet, lavere arbeidsbelastning og et flott natur å utforske der jeg bor, er noen av årsakene. Ferieplanene er egentlig ikke så viktige i år. Det er fint her på øya også, og fortsatt er det mange usikkerhetsmomenter «der ute».

Som rådgiver ser jeg et helt annet bilde. Daglig har jeg kontakt med mennesker som lever av å ta imot slike som deg og meg. De legger ned et betydelig stykke arbeid i at vi skal få en opplevelse utenom det vanlige, slik at vi reiser hjem igjen med en følelse av å ha blitt sett, og med en opplevd merverdi vi tar med oss videre.

De har lagt stein på stein for å bygge opp tilbudet sitt. De er stolt av virksomheten de driver, og har ansatte de har investert i og ønsker å beholde.

Men våren har vært alvorlig, og sommeren kan bli kritisk. Reservene er brukt opp, og å fallby priser vil gjøre vondt verre. De tar nemlig statlige Covid-19 tiltak på alvor og tilrettelegger for den tryggheten vi har krav på, men det betyr også flere arbeidstimer pr.gjest.

Hva med å møtes på midten?

Det vi alle har til felles, er at det er Norge-sommer som gjelder, og at det er nordmenn som ferierer i Norge i år. De fleste av oss har mye uutforsket, og Norge er et langstrakt land. Trolig har vi fått trent endringsmuskelen vår såpass i vår, at vi kommer til å velge noe vi ikke har gjort før.

Selv om dette «noe» er å sove i telt eller leie bobil, eller besøke slekt vi ikke har sett på lenge, kan vi tenke to tanker samtidig. Hvilke tilbud finnes i nærområdet der vi er? Skulle vi testet ut en guidet opplevelse, eller be ut vertskapet vi bor gratis hos, på en bedre middag en kveld som takk? Har vi råd og mulighet til å legge inn ei ekstra overnatting på hotell på tur opp eller ned?

Kanskje er det også nå vi aktivt skal oppsøke serveringsbedrifter og andre tilbud i vårt eget nærmiljø, disse som gjør det litt ekstra hyggelig å besøke og å bo i akkurat vår del av landet? Etter all sannsynlighet utgjør summen av disse forslagene fortsatt bare en brøkdel av fjorårets feriebudsjett, samtidig som du og reisefølget ditt vil sitte igjen med opplevelser og inntrykk dere ikke ville vært foruten.

Med ønske om en alle tiders sommer fra en øy-coach med hjerte som banker litt ekstra for både turister og vertskap akkurat denne sommeren. Og som gleder seg til en rolig sommer innbakt noen bestilte og betalte høydepunkt mellom late dager.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s