Hvis du har enveisbillett, er du nødt til å lykkes..

Jeg har hørt Frank Beck, 84 år gammel motivator og forfatter av boka Det er meg det kommer an på,  fortelle brøker av livshistorien sin denne uka, og overskrifta på dette innlegget er nettopp et sitat fra Frank Beck.

«Hvis du har enveisbillett, er du nødt til å lykkes» er en fascinerende metafor, men samtidig provoserende i sin enkelhet. Jeg er en av mange som har erfart at med enveisbillett kan det også gå riktig galt.

Det jeg likevel er enig i, er at sannsynligheten for å få til det vi vil, er betydelig større når vi fokuserer på målet i stedet for på å holde bakdøra åpen for sikkerhets skyld. For et par år siden sa jeg opp en fast stilling til fordel for et vikariat der jeg arbeider nå. Jeg visste jeg hadde et år på meg til å skaffe nok oppdrag til å fortsette også etter vikariatet. Her virket enveisbilletten som en ekstra motivator, så den var et bevisst valg fra min side.

Det kan være mange grunner til å holde igjen, og til å montere sinnrike sikkerhetsnett før vi hopper. Noen ganger er det lurt også, når fallhøyden er stor. Vi preges av tidligere erfaringer, usikkerhet på egen mestringsevne, andre mennesker vi har ansvar for, osv. Det føles tryggere å si «Jeg kan jo prøve» i stedet for «Dette vil jeg.»

I det øyeblikket vi tar i bruk ordet «prøve» har vi allerede tatt forbehold. For noen år siden ble jeg innlagt på sykehus for et rutinemessig inngrep. Om morgenen før inngrepet kom en sykepleier og en voksen student bort til meg. Sykepleieren fortalte at hun hadde med seg en student, og spurte om jeg hadde noe i mot at hun prøvde å sette kanyle på meg. Jeg svarte som sant var, at det hadde jeg faktisk. Videre svarte jeg til studenten: «Det er det med å prøve jeg ikke har sans for, men jeg har ingenting imot at du setter kanylen på meg.»  Hun ble usikker med det samme, til hun forsto hva jeg egentlig sa, og deretter satte hun kanylen feilfritt inn.

Kjenn etter selv, er det noen forskjell i styrken på disse to setningene? Og hvor stor er sannsynligheten for at turen blir noe av?

 • I dag skal jeg prøve å få gått en tur i finværet.
 • I dag skal jeg ut og gå, det er så fint vær!

12 kommentarer om “Hvis du har enveisbillett, er du nødt til å lykkes..

 1. Lammelåret

  Absolutt, det mange mil mellom de to. Å prøve er for meg det samme som å svømme med en arm og et bein. Å prøve er ingenting. Å gjøre, derimot, er å bøye seg framover, hente fram ressursene og utføre. Å gjøre er langt mer givende og det fører også til noe.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Hei igjen lammelår, jeg blir også kraftig påvirket av forskjelligheten i energinivå mellom ordene «prøve» og «gjøre». Det ene handler om forbehold, det andre om vilje til å gjennomføre.

   Liker

 2. mormor

  Blir tur. Det hender jeg må prøve, men jeg tror ikke det gjør noe fra eller til for motivasjonen eller resultatet.
  Men det er en lengre og sum historie, som legger langt på siden.
  Ha en flott kveld 🙂

  Liker

 3. Jenny

  Når de jeg jobber med sier de skal «prøve», så vet jeg at de ikke kommer til å gjøre det vi har snakket om. Når de sier de skal, så vet jeg at de gjør det.

  Prøve er et noe ala burde. Enten så gjør vi, eller så gjør vi ikke. Når jeg tenker at jeg burde gå en tur, så vet jeg at jeg ikke kommer til å gjøre det. Disse ordene er sikkerhetsventiler. En utvei om vi ikke kommer til å gjøre.

  Enveisbilletter kan være en fin ting. Jeg har også sagt opp trygge jobber for usikre vikariater. Flere ganger. Det var en viss risiko, men det har ført meg et godt stykke videre. Et sted jeg ikke ville kommet om jeg ikke tok de sjansene. En nevø av meg reiste ut i verden med enveisbilllett. Det har gått bra det også. Nevøen får opplevelser for livet, mens moren biter negler og er klar for å kjøpe returbillett om poden vil hjem igjen eller noe går galt.

  Noen ganger tenker jeg at det er godt å komme ut av egen konfortsone.

  Liker

  1. Fjellcoachen

   Min erfaring minner om din nevø og hans mor: Kanskje er det omverdenen som blir mest stesset når du velger å kjøpe enveisbillett? Du vet jo hvorfor du tar det valget du gjør, mens de ikke har samme eierforhold til valget?

   Liker

 4. Tilbaketråkk: Kommentarene som forsvinner

 5. Tilbaketråkk: Hva hvis det går an likevel? | fjellcoachen

 6. Tilbaketråkk: Kommentarene som forsvinner «

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s