Det er mer…

Klar for lesestund

Klar for lesestund

Selv med årets utrolige påskevær må det for min del ei bok eller to til i løpet av feriedagene for virkelig å senke skuldrene. Nå er jeg akkurat ferdig med Normans område av Jan Kjærstad, og har latt meg rive med i hovedpersonens opplevelse av nåtid, fortid og framtid. Han stopper opp ved situasjoner der det er noe mer, enten han beskriver et bilde, ei bok han har lest, eller forholdet mellom moren og faren. Eller rettere sagt, han påpeker at det var mye mer med faren enn det moren evnet å se med sitt kritiske, lett desillusjonerte blikk. John Richard Norman er forlagsredaktør, og vi møter han i det han søker permisjon fra jobben og flytter ut til vennens sommerhus for en periode. Han har kommet til det stadiet at han blir syk av å lese stadig nye manus på jakt etter «noe mer», uten å finne det. Han ser rett og slett ingen ny Moby Dick komme seilende, og innfører i stedet total lesepause for sin egen del. Gradvis oppdager han at det er mer i livet enn god litteratur, han opplever naturen i området rundt sommerhuset med alle sanser åpne, han gjenoppdager barndommens smaksopplevelser på kjøkkenet og forelsker seg i en kvinne med uante kvaliteter. Men hva skjer når hverdagen henter ham inn igjen og han på ny tar dypdykk i ukjente manus, denne gangen innsendte bidrag til en romankonkurranse? Hva er livskvalitet i John Richard Normanns liv, i hvilke situasjoner kjenner han at her er det mer?

«Å lese er ikke en flukt inn i noe som ikke finnes, men en vandring inn i noe som ikke fantes, men som etterpå finnes.»

Jeg har hatt en slik mer-opplevelse i kveld. Etter at jeg arvet noen møbler har stua mi begynt å grense mot overmøblert,  og jeg har ikke sett løsningen på hvordan jeg kunne gjort det annerledes. Hyggelig besøk med trente øyne slo fort fast at her er det mer, rommet har et potensial jeg verken har sett eller utnyttet, og vips ble det meste rokkert om. Resultatet ble ei luftig og romslig stue jeg kjenner jeg vil finne meg godt til rette i.

Det er mer, det vil alltid være mer til livet, enten vi trenger å møblere om eller å utforske et nytt område. Hva som er mer, kommer an på øynene som ser, men jeg tror vi alle jakter på det. Det er mer.

8 kommentarer om “Det er mer…

 1. Mandagsmor

  Kunne behøvd et nytt blikk på «inventaret» i hodet mitt, jeg. Vurderer å gå til en coach og få hjelp til å se hvordan jeg kan møblere om. 🙂

  Liker

  1. fjellcoachen

   Hei Mandagsmor og beklager sen responstid, jeg er i påskeferiemodus… Jeg tenker det alltid er nyttig med en sparringpartner når man vil ommøblere, enten det er ei god venninne eller en coach. Flere vinkler gir flere muligheter :-).

   Liker

  1. fjellcoachen

   Ja ikke sant, Tanketroll, dette «mer» er der, og så glipper det igjen, men det kommer tilbake også :-). Hold øynene åpne, kanskje er det like i nærheten akkurat nå 🙂

   Liker

 2. MT

  Det er mer, heilt sikkert. Eg er spent på kva 🙂

  Eg har lest Når ein først skal skyte nokon av Arnfinn Kolerud, bok nr 2 i triologien skal handlast snart.:)

  God Påske.

  Mvh Marie

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s