Kunsten å skape et fiendebilde

Vi ser det i storpolitikken. Russerne som vil befri Krim fra nazistene i Ukraina. Europa som vil redde både Krim og Ukraina fra den nasjonalistiske, sultne og grådige russiske bjørnen.  Bildene som tegnes er endimensjonale og polariserte, og spørsmålet vi som tilskuere stilles ovenfor, er det samme fra begge sider: «Er du for eller er du imot oss? Hvem tror du på?»

Med en tilstrekkelig geografisk avstand til problemstillingen, og til konsekvensene av de handlingene som utføres, blir overblikksbildet klart og tydelig. Maktkamp, propaganda og valgte sannheter er en vesentlig del av all krigføring, på alle sider i en konflikt. Men hva når vi ikke har dette overblikket, og selv står ved foten av det fjellet som er stridens kjerne? Hvilke midler tar vi i bruk for å fremme den løsningen vi brenner for? I lokalpolitikken, i et familieoppgjør, i forhold til en konkurrent eller tidligere samarbeidspart? Kunsten å skape et fiendebilde ligger latent i oss, og talentet er foredlet gjennom generasjoner. Her kommer oppskrifta:

 • Vær tydelig på dine egne edle motiver.
 • Fortell nesten alt.
 • La det skinne gjennom at du vet mer.
 • Så tvil om den andres motivasjon, ikke som påstand men i spørsmåls form.
 • Spre uheldige rykter, men sørg for at de alltid har en kime av sannhet i seg,
 • Unngå direkte løgn. Det slår tilbake på deg selv.

Manipulasjon er ett ord på dette. Politikk er et annet. Oppriktig engasjement er et tredje. Ofte er det en blanding av alle tre, der engasjementet for en sak vi tror på, bevisst eller ubevisst bringer oss ut i dette landskapet av halvsannheter og mistenkeliggjøring. Likevel er det ikke alltid her de gode løsningene er å finne.  Noen ganger handler det om å stoppe opp for å lytte, eller å se en gang til. Kan det være, hvis vi tør å være oppriktig nysgjerrig på motpartens bevegelser, at denne også har noe han eller hun  tror på med hele seg, men i kampens hete spinner av gårde med noen uheldige virkemidler, akkurat slik som deg og meg?

6 kommentarer om “Kunsten å skape et fiendebilde

 1. MT

  Eg har lagt merke til med meg sjølv at eg i det siste les det meste sjølvransakande, så også her. Det er litt «ekkelt» å lese med dei brillene, for ein kan lese seg litt ned med dei.Eg tenkjer at eg, og nok fleire med meg, fylgjer oppskrifta, om ikkje alltid til punkt og prikke. Å vere engasjert,-positivt ladda. Utøve politikk, forsåvidt positivt ladda. Å vere manipulerande, svært negativt ladda, og det er vel det som vi ikkje ynskjer vere forbunden med.

  Å sjå ein gong til. Ein kunst dersom mykje personlig står på spel.

  God helg!
  Marieklem

  Liker

  1. fjellcoachen

   Vi er mennesker vi også Marie, med styrker og svakheter, og både gode og mindre gode mønstre. Bevissthet rundt egen atferd er første steg mot å bryte et mønster. Vi øver hele livet.

   Liker

 2. Bjørn Hølbakken

  Hei, og velkommen tilbake etter pausen.:)

  Jeg kjenner igjen punktene du ramset opp. For ikke så veldig lenge siden fikk jeg kjenne dem på kroppen. I det minste tolket jeg det på denne måten. Jeg ble angrepet som menneske der det egentlig skulle handle om sak. Blant annet ble det sådd tvil om motivene mine i vage formuleringer. Ett triks er blant annet å kle stikk inn i humor. Problemet er hva en skal gjøre med det. Hvordan en skal møte det. Også fordi det ikke alltid er vondt ment, men kanskje bunner i mye iver, som du sier. En vil så mye, og griper til de virkemidlene som er tilgjengelige. Målet helliger midlene. Så det er kjempeubehagelig å bli utsatt for slikt, og vanskelig å gå det i møte på en fornuftig måte.

  Ha en fin søndag.:)

  Bjørn

  Liker

  1. fjellcoachen

   Takk for at du deler, Bjørn. Jeg har ikke noe godt svar til deg, annet enn at vi ved å gjenkjenne virkemidlene kanskje kan bli mindre sårbare, og ta det vi opplever mindre personlig? Og selvfølgelig jobbe med å stoppe oss selv før vi faller for fristelsen til å ta de samme spillereglene i bruk tilbake…

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s