Hvor like skal vi egentlig være?

Jeg har tilbrakt dagen på jobbmesse, et prisverdig tiltak i regi av NAV, en tilrettelagt arena for møter mellom regionens mange arbeidsplasser, og jobbsøkere med ulik bakgrunn og forutsetninger. Det som slår meg slike dager, er menneskemøtene. Lokalet fylles fort av folk som av ulike grunner er på leit. På jakt etter fotfeste, forsørgerevne, en ny sjanse eller et karrierehopp og mulighet for videre utvikling. Hver person sin bakgrunn og sin historie. Noen vil hjem til regionen de har vokst opp i, andre prøver å forstå sitt nye land med andre spilleregler og krav til tilpasning.

Jeg snakket med folk som hadde mistet jobben sin, og som var villig til å prøve helt andre yrkesretninger. En ung mann var der for å snakke varmt for konas kvalifikasjoner. Alle bød på seg selv og fortalte ulike, men interessante historier. Om omstillinger, flyttinger, skuffelser, drømmer og mål. Ett fellestrekk hadde de alle sammen. De var «annerledes». Annerledes i den forstand at de ikke passer inn i noen standardform. Ikke ressurssvake, snarere tvert i mot. De hadde mot til å gripe tak i egen situasjon, ellers hadde de ikke vært der. Bakgrunnen var gjerne fargerik, preget av sterke valg og store endringer. Jeg registrerte også noen uvanlige kombinasjoner av talenter, mennesker som kunne gå fra den ene ytterligheten til den andre med tanke på yrkesvalg. Alt dette interessante observasjoner i seg selv.

Likevel, vel hjemme i sofaen, er det noen spørsmål som fortsatt kverner i hodet. Hvorfor er det akkurat disse modige annerledesmenneskene som er uten arbeid? Er vi for redd ulikheter, vi som rekrutterer? Hva hvis vi blir for like, hva går vi glipp av da? Eller er arbeidsmarkedet her på fjellet for lite til å fange opp og dra nytte av smale spisskompetanser, andre kulturtradisjoner og sære interesser? Jeg tror vi trenger litt av motet selv, det som disse arbeidssøkerne viser. Mot til å ta sjanser, la oss utfordre av nye måter å se verden på. For hvor like kan vi egentlig være uten at det går ut over egen læring og utvikling?

"Høyt henger de og sure er de" sa reven

«Høyt henger de og sure er de» sa reven

4 kommentarer om “Hvor like skal vi egentlig være?

 1. Lammelårtanker

  «Hva hvis vi blir for like, hva går vi glipp av da?»

  Denne setningen får meg til å tenke..
  Jeg tror vi ubevisst velger det som er likt oss selv, fordi vi ellers føler oss truet av andre menneskers valg (noe som er tydelig i debatter rundt enkeltmenneskers valg som ofte blir dømt som uansvarlig mm), som en slags personlig kritikk. Vi velger det trygge for å slippe å bli røsket ut av komfortsonen.

  Vi er nok litt trygghetssøkende og ser på annerledeshet som skummelt.

  Kanskje søknadsvurderere er litt for dårlige til å se helheten i en arbeidsplass og blir litt for opptatt av delene?

  Jeg har delt innlegget ditt her, bli gjerne med: https://www.facebook.com/groups/samfunnspraten/

  Liker

  1. fjellcoachen

   Så fint å se deg igjen her, lammelåret! Dette med helhet og deler har jeg også tenkt på. Og så ser jeg at noen mennesker kan oppfattes så «smale» at det ikke blir nok oppgaver til dem i en liten organisasjon.Men hovedutfordringen slik jeg ser det, er at vi fortere fanger opp hva som «mangler» hos en person, enn hvilke muligheter som kan ligge i det særegne.

   Liker

 2. hildemerete

  God innlegg Hedvig. Jeg liker måten du tenker på. Det er litt klisje-aktig å si at vi alle er unike, men vi er jo det! Hurra for ulikheter og et høyt JA til å møte disse med nysgjerrighet.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Hei Hilde Merete, fint å se deg her. Nysgjerrighet er en grunnleggende faktor i all kommunikasjon tenker jeg, en kilde til å forstå mer, både om oss selv og andre. God helg 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s