Smarte innretninger og smarte veivalg

Det er helt stille i huset. De aller minste og den aller eldste av oss sitter på toget sørover etter fire dager intenst samvær på tvers av  fire generasjoner, på det meste åtte personer i huset og på utflukt. Og jeg har fått noe å tenke på.

Det har seg nemlig slik at i løpet av disse dagene har jeg fått med meg gode samtaler, lek og spill, seterbesøk, utstillingsåpning, konserter, nattbading, god mat, godt drikke og masse kos og latter. Og ikke på noe tidspunkt har jeg savnet pc’n som har ligget godt gjemt i arbeidsveska mi. Jeg har ikke vært opptatt av klokka og heller ikke av smarttelefonen. Jeg har vært til stede. Ved frokostbordet med alle samlet. I de små ungenes førstegangsopplevelser. I de stores glede over felles nattbad i et solvarmt tjern, slik vi gjorde da de var yngre. I fellesskapsfølelsen foran ei festivalscene. I den svale vinden og den stikkende sola på søndagens fjelltur sammen med ei mer enn alminnelig sprek oldemor. Jeg har vær til stede i mitt eget liv. Både fordi denne type fellesskap krever tilstedeværelse i kraft av sitt vesen, men også fordi jeg har valgt mitt eget fokus, et fokus på her og nå og på det privilegiet som heter tilhørighet.

Det som samtidig slår meg, er hvor mye av fritiden jeg ellers tilbringer med fingrene dansende over et eller annet tastatur, springende halvkonsentrerte samtaler og atspredende aktiviteter som minner mer om tidstyveri enn om rekreasjon.

Det andre jeg kjenner på, er hvordan gleden jeg har inni meg etter sommeren så langt, har en annen ro og varme i seg enn den rastløse søkende grunntonen som preger resten av året. Menneskene er de samme, men tidsbruken og prioriteringene ulike.  Alt dette gjør at jeg har bestemt meg. Jeg vil bruke mindre tid foran pc’n i tida framover, og mer tid i direkte kontakt med mennesker jeg er glad i, naturen vi har rundt oss, bøker som er verdt å lese og andre opplevelser som gir mening. Det betyr blant annet at blogging heretter blir en sporadisk aktivitet, styrt av formidlertrang og skriveglede. Tre år har jeg holdt på nå, snart 85 000 besøk og 319 innlegg. Det er ei tid for alt. Smarte innretninger blir aldri smartere enn de som bruker dem. Og jeg tror det er ganske smart å ta vare på relasjonene i livet sitt, og på sin egen mentale og fysiske helse. Alt dette krever bevisste valg. Hver dag, og ikke bare hver sommer.

På fjelltur

4 kommentarer om “Smarte innretninger og smarte veivalg

  1. Kirsten Gracey

    Et klokt valg mange burde følge 🙂 Fortsatt god praktsommer – det blir ikke stort bedre!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s