Møter du forberedt?

Med jevne mellomrom kommer jeg over blogginnlegg her ute om hvordan man skal forberede seg til et møte, et intervju eller en viktig samtale.  De fleste er basert på oppskrifter, oppskrifter som sier noe om hva som er riktig måte, og underforstått: hva som er feil. Sett fra mitt ståsted mangler slike innlegg et viktig element, det at vi alle er forskjellige.

Forberedelse har mange faser og like mange innfallsvinkler. Tidligere denne uka hadde jeg gleden av å være med i juryen på Skapende Ungdomsmesse i Fjellregionen. De unge deltakerbedriftene fikk tildelt 4 minutter hver for til å formidle sitt budskap for juryen, om hvordan deres bedrift skilte seg ut i jungelen av ungdomsbedrifter. Alle møtte godt forberedt på hvert sitt vis, men graden av regi og struktur varierte fra gruppe til gruppe. Kanskje er det opp til mottakeren også om han eller hun lar seg sjarmere mest av en gjennomregissert og nøye planlagt presentasjon, eller av en som er mer spontan og umiddelbar.

Disse dagene holder jeg selv på å forberede et viktig møte, med rikelig tilgang på gode, konkrete og velmenende råd fra omgivelsene. Jeg takker og lytter, og verdsetter det jeg får. Samtidig er det viktig for meg at det jeg skal formidle er mitt eget, noe jeg står for og har et eierforhold til. Gang på gang erfarer jeg for min egen del, når temaet er viktig og presentasjoner skal forberedes, at selve strukturen faller på plass akkurat tidsnok, men ikke før. I forkant av det øyeblikket samler jeg informasjon, fragmenter og innspill, og kan i denne fasen framstå både småkaotisk og litt fjern. Men jeg vet det løsner, det gjør det hver gang. En leder jeg hadde for lenge siden, klaget i starten på at hun ikke fikk statusrapporter underveis i denne type oppdrag, helt til hun forsto hvordan hjernen min fungerte. Selv planla hun etter handlingsplanprinsippet, et steg om gangen, stein på stein.

Ja det er viktig å forberede seg, veldig viktig, men det aller viktigste er å forberede seg på en slik måte at du er fortrolig med resultatet. Det er ditt møte, din presentasjon og ditt budskap, og da er det også ditt uttrykk du skal formidle. Eier du dette, er du også klar til å hoppe!

Klar for å hoppe

Det kan gå bra…

9 kommentarer om “Møter du forberedt?

  1. Morten Besshø

    God tekst, kjenner meg igjen i det du skriver og er nok av den samme ulla.
    På «vår» skole er det mye fokus på akkurat dette med å presentere ting i plenum, foredrag og formidling, og det er et fag som jeg vet at de vil få stor glede av senere.

    Man skal være fortrolig med resultatet, det er essensen i det hele, og da er det lett at sånne innøvde fakter blir litt platt og kunstig.
    Det skal være litt «jazz» 🙂

    Jeg har selvfølgelig også opplevd en sånn sjef som skal ha fortløpende status, og du vet jo hva jeg mener om sånne som ikke kan la flinke folk få lov til å gjøre jobben sin i fred )

    Fin fredag og god helg!

    Liker

  2. sotengelen

    Jeg kan planlegge, forberede, sortere og lage presentasjoner til jeg blir grønn i fjestet – når jeg står der vil jeg uansett si og gjøre helt andre ting. Har sluttet å forberede meg hvis jeg er trygg på stoffet jeg skal snakke om, men bruker ellers bare forberedelser til å gjøre meg kjent med problemstillinger og regler.

    Det er fint at noen opplyser en om hvordan det KAN gjøres, men en må huske at det ikke MÅ gjøres slik det foreslås.

    Liker

  3. Bjørn Hølbakken

    Det å stå i foredrag eller presentasjoner er ikke helt min tryggeste sfære. Men noen ganger må jeg for eksempel vise fram prospekter i forbindelse med utsmykninger. Og det pleier å gå greit, for tilhørerne er gjerne ikke så mange, og de er selvfølgelig interesserte i utgangspunktet. Jeg forsøker i slike tilfeller å ha med meg noe veldig konkret å vise til, men at det også er rom for dialog, tankespinn, nye ideer osv.

    Å stå på en scene og holde foredrag blir langt verre, så det gjør jeg ikke. Men jeg er i en modningsfase, og vil nok før eller siden forsøke meg på det også. Likte godt det du sa her: » Det er ditt møte, din presentasjon og ditt budskap, og da er det også ditt uttrykk du skal formidle. Eier du dette, er du også klar til å hoppe!» Jeg skal i møte med en avdeling i Bergen kommune denne uken, for å ha litt idémyldring i forbindelse med en etasje i rådhuset. Og jeg skal ta med meg dette rådet.:)

    Det vil vel også være slik at de som er utadvente og livlige gjerne lettest får tilhørerne med seg når det handler om rene foredrag. Men det betyr jo ikke at de samtidig har mer vektige ting å si. Sjarmering og manipulering er ikke det samme som soliditet. Jeg vet ikke om du har sett denne lille videoen:

    http://www.psykologblogg.no/stille/

    Ha en fin dag.:)

    Bjørn

    Liker

    1. fjellcoachen

      Stillest vann har dypest grunn pleide min mor å si, samfunnet vårt verdsetter formidling mer enn lytting og refleksjon, og det skaper ubalanse på sikt. Vi trenger alt av dette, og mangfoldet av mennesker.

      Liker

Legg igjen en kommentar