Storm, jul og nestekjærlighet

Lille juleaften, langsom start på en god dag, dormer i senga og lytter med et halvt øre til klokkeradioen. I dag har lokalsendinga to viktige budskap. Meteorologene snakker om storm og biskop Solveig Fiske om nestekjærlighet, nærmere bestemt en tusen år lang tradisjon knyttet til å ta vare på mennesker i nød, blant annet i form av kirkeasyl, en insitusjon som nå er truet. Videre snakker hun om en åpen kirke for alle mennesker, og behovet for et kirkelig vielsesrituale også for homofile. Godt og trygt under egen dyne erkjenner jeg at biskopen har fått et nytt medlem i fanklubben sin, nemlig humanetikeren meg.

Kombinasjonen storm, jul og nestekjærlighet  bringer meg vel 20 år tilbake i tid, tror det var julehelga 1990-1991, eller kanskje året etter. På vei hjem fra juleferie sørpå kjørte vi Østerdalen i retning Røros med to små barn i baksetet. Underveis økte vindkastene til storm i styrke, snøføyka gikk tett, og til slutt var det vanskelig å se veien i det hele tatt. Det er mye jeg ikke husker fra turen, men det plutselige synet av autovernet som strakte seg på tvers foran bilen, sitter fortsatt spikret. Vi klarte å stoppe, få bilen på rett kjøl igjen, og hadde ikke annet valg enn å fortsette kjøreturen. Vel framme ved rekkehuset vi bodde i, møtte vi ei ny utfordring: Godt og vel en meter snø hadde fokket seg til i hele innkjørselen og opp til dørklinken på den eneste inngangsdøra.

Akkurat da det virket som mest håpløst, materialiserte nestekjærligheten seg i en god nabo. De visste vi skulle hjem denne dagen, så han sto klar med snøskuffa. To sterke, unge menn gikk med dødsforakt løs på oppgaven å grave seg fram til huset (utrolig hvor mye energi som kommer av å få hjelp),  mens hun (som også hadde to små å passe på) kokte kakao og sørget for å få tint opp to små barn til og moren deres.  Senere har livet brakt oss i ulike retninger, men denne opplevelsen, og flere tilsvarende, kommer alltid å være med meg. 

UværKanskje storm, jul og nestekjærlighet rett og slett hører sammen? Riktig god jul til dere alle sammen, husk å stenge døra for uværet, og samtidig åpne den for de som trenger det :-).

6 kommentarer om “Storm, jul og nestekjærlighet

 1. Mormor

  Storm, jul og nestekjærlighet er vel et fint trekløver.
  Stormen viser oss at vi er en del av naturen, underlagt den.
  Julen hjelper en del av oss å finne frem til nestekjærligheten – igjen.
  Lykkelig jul 🙂 for deg og dine 🙂

  Liker

 2. gamle ugle

  Dette var en fin historie.
  Tenker jeg etter er det noen jul-er og julehendelser som skiller seg. Av ulike grunner. Selv om jul ofte er forbundet med gjentagelser og ritualer.

  Selv merker jeg at jeg setter større pris på den lille familiejulen vår, etter at vi hadde et unntaksår, hvor mye av tiden ble tilbrakt på sykehus og vi ikke visste om det ble flere juler sammen for alle oss. En annen slags storm, men også der fantes nestekjærlighet, i mennesker man traff.

  Ønsker deg en fin jul, sammen med dine –

  Liker

  1. fjellcoachen

   Kanskje er det slik at vi må kjenne på angsten for å miste før vi virkelig verdsetter det vi har? Riktig god jul til deg og dine også gamle ugle, her er ro i heimen og fokus på årets bokjulegaver..

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s