Verdigrunnlag og menneskeverd?

Selv en sindig fjellcoach kan kjenne temperaturen stige, og i dag  er engasjementet utløst av aktiviteter, handlinger og holdninger rundt asylmottakene i den kommunen jeg har vokst opp i. Av plasshensyn har 100 flyktninger, blant dem flere barnefamilier, i går fått mindre enn 2 dagers flyttevarsel til ulike steder i landet, rett etter skole- og barnehagestart for flere av barna. De skal flyttes og spres til Kristiansand, Lillesand, Drevsjø, Stor-Elvdal, Ringebu, Sel og Dovre.

Dette er, i forkortet form, beskjedene asylsøkerne har fått. Brevet er oversatt fra engelsk. (Kilde: Oppland Arbeiderblad)

 • Siste skole- og barnehagedag er dagen før avreise. Du bør informere skolen og barnehagen om at du drar, og gi barna muligheten til å ta farvel med klassekamerater og venner.
 • Busselskapet tillater maksimalt tre kolli per person, pluss ett kolli håndbagasje. Spesialbagasje som barnevogn, rullestol og lignende vil regnes som ekstra bagasje, og må godkjennes i forkant. Dersom du ikke får plass til alt, kan tingene bli ettersendt. Dette må du selv betale.
 • Når du leverer tilbake nøkkelen vil du få refundert nøkkeldepositumet, så lenge det ikke er skader i boligen som ikke allerede er meldt inn.
 • Husk at alle rommene må være helt tomme og grundig rengjort. Tak, vegger, gulv, vinduer og dører må være vasket før avreise.
 • Har du noen avtaler i nær fratid, kan resepsjonen være behjelpelig med å avlyse disse.
 • Legen din vil sende journalen til din nye lege. Om den likevel ikke skulle være mottatt av din nye lege, kontakt Hov Legesenter.
 • Husk å endre adressen din i Folkeregisteret og på Posten.

Spørsmålene trenger seg på inni hodet mitt og vil ut:

Hvordan kan det være forsvarlig å rykke barn opp fra sitt kjente miljø, skole, venner og barnehage med 2 dagers varsel når det ikke står om liv eller helse for disse barna? Hva kan denne type brå endringer påføre av traumer for mennesker som allerede er traumatisert, og har kommet til dette landet som flyktninger? På hvilket grunnlag fattes disse beslutningene? Hvilke andre grupper mennesker i dette landet ville vi tillatt oss å behandle på den samme måten? Er dette en integreringspolitikk vi vil stå for?

Her kommer lenkene som beskriver situasjonen slik den er i kveld, noen få timer før første buss ankommer mottakene for iverksetting av det man lett kan fristes å kalle deportasjon av mennesker internt i Norge:

http://www.nrk.no/ho/kaster-ut-asylsokere-pa-kort-varsel-1.11217337

http://www.oa.no/nyheter/article6842000.ece

http://www.oa.no/nyheter/article6841531.ece

Jeg er stolt av å ha flere gode venner som engasjerer seg i denne saken, dette er ikke en asylpolitikk jeg ønsker å stå for.  Jeg ønsker at Norge skal være et trygt land å bo i og å vokse opp i. Et land der grunnleggende menneskerettigheter respekteres. Dette innlegget dreier seg om mennesker som har bodd her i flere år, som har etablert seg med venner, nettverk, skole og barnehage, og var i ferd med å tro på en stabilitet og trygghet i egen hverdag, noe å bygge videre på. Men så: Rykk tilbake til start.

10 kommentarer om “Verdigrunnlag og menneskeverd?

  1. fjellcoachen

   Hvis jeg har forstått det rett dreier «plasshensyn» seg om nye flyktninger som UDI ønsker å plassere i Østlandsområdet for å forenkle prosessen med intervju av alle de nye… Derfor har jeg egentlig ett spørsmål til, og det er om hele familier er enklere å flytte på enn de som skal gjennomføre intervjuene?

   Liker

 1. tonetrinn

  Trist å høre. Først å la de bo der i tre år og slå rot, og så tvangsflytte dem med et par dagers varsel. Ingen fortjener noe sånt. Og aller minst disse som sikkert har mye tøff bagasje med seg fra før. Utrolig og sørgelig.

  Liker

 2. MT

  Det er berre så trist og uforståeleg at det manglar vett og forstand hos dei som sit med makt og mynde til å avgjere menneskers skjebne.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Det er uansett gledelig å se at lokalsamfunnet engasjerer seg på vegne av de som blir berørt, mennesker de har lært å kjenne og ønsker å følge opp videre. Når det gjelder beslutningen og måten den ble gjennomført på, er jeg helt enig med deg.

   Liker

 3. Mari Stenerud

  Kjære fjellcoach og Venninde !
  Noen av våre flotte venner fra mottaket sitter nå fortvilet på Storelvdal og Drevsjø.Jeg er sikker på at det også der finnes innbyggere som vil ha glede av deres vennskap.
  Disse unge kvinnene er en ressurs for samfunnet .Det er bare opp til oss å se dem!
  De ber til Gud om at det skal skje mirakler.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Heia Mari, og velkommen hit! Jeg forstår fortvilelsen til de som flyttes, og til dere som ønsker å hjelpe uten å nå gjennom i systemet. Sender utfordringen videre til de som bor i nærmiljøet rundt de andre mottakene. Selv har jeg hatt stor glede av våre kongolesiske naboer der vi bor, treffpunkt fullt av latter,varme og god vilje, og ikke minst en påminner til meg selv at bagateller jeg irriterer meg over i hverdagen, først og fremst er det: bagateller.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s