Viljen til å la seg begeistre

Hvordan er det med deg når du opplever noe nytt? Legger du merke til det som er annerledes eller det som er kjent? Ser du det positive i situasjonen eller flyttes fokus over på noe som kunne ha fungert bedre?  Jeg har vokst opp med to kulturer på henholdsvis mor- og farsiden, to kulturer som jeg i voksen alder ser at har tilført meg ulike verdier, men viktige på hvert sitt vis. I fars familie er saklighet, grundighet, beherskelse og sunn kritisk sans gitt rikelig med  plass, mens mors side har hatt større rom for lek og latter, optimisme og ikke minst evne og vilje til å la seg begeistre.

Gjennom ulike faser i livet har jeg gradvis hentet fram min egen vilje til å la meg begeistre. Kall det gjerne naivitet, jeg kaller det et bevisst verdivalg og en energikilde i hverdagen. Noen ganger møter jeg motstand på denne måten å møte verden på, som da jeg tilnærmet konsekvent på India-reisen med mine håpefulle, begeistret møtte enhver overraskelse underveis, enten det dreide seg om å bestille en kjøttrett og få servert vegetar, eller fascinasjonen over en lang omvei i bil på landsbygda fordi motorveien mellom Agra og Jaipur ble stengt av streikende lastebilsjåfører.  «Alt er ikke positivt, mamma» fikk jeg høre da. Selvfølgelig vet jeg det, men jeg hadde tatt et bevisst valg. Denne ferien skulle bli bra, og gjennom min egen vilje til å la meg begeistre, oppnådde jeg nettopp det.

Som gründercoach tar jeg begge mine genetiske sider i bruk, og gjennom begeistring og troen på den enkeltes gode vilje potensial til videre utvikling, får jeg også et innpass som gjør det mulig å stille undrende spørsmål og gi konstruktive tilbakemeldinger på form og innhold i det som leveres. Rett og slett fordi gründeren selv får tillit til min gode vilje og til at jeg har respekt for den drømmen som utgjør gründerens egen motor.  I pedagogikkens verden heter dette positiv forsterkning, jeg kaller det viljen til å la seg begeistre. Det handler om å se, lytte og prøve å forstå den positive intensjonen som ligger i bunn for det som er gjort så langt. Derfra er det mulig å gå veien sammen, og da er det også lov å si: «Jeg forstår hvorfor du valgte å gjøre det på denne måten, men en kunde vil kunne oppleve det helt annerledes. Hva hvis du i stedet… ?»

De første feriedagene er brukt til å være på besøk hos virksomheter jeg har fulgt med over tid, denne søndagen som sommermiddagsgjest med følge, og jeg lar meg begeistre, over glede, optimisme, kreative løsninger, god mat og vilje til å utforske nytt terreng. For å bli ekstra sultne, startet vi dagen med en topptur.. Gloføkkampen

9 kommentarer om “Viljen til å la seg begeistre

 1. sotengelen

  Jeg blir begeistret, men mest på innsiden. I godt selskap kommer det også til overflaten. Det er greit å kunne kontrollere sin egen begeistring – jeg blir sliten av de som alltid bobler.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Jeg tenker det er greit å kunne kontrollere begeistringen begge veier jeg, både å dempe den der det kan være lurt, og pleie den der det gir energi å ta vare på den. Hvorvidt vi lar ferieopplevelser bli ødelagt fordi ikke alt går etter planen, er noe vi til en viss grad har påvirkning på. Det samme gjelder måten vi møter andre mennesker på, vår egen innstilling påvirker utfallet av møtet. Men jeg er enig med deg i at også begeistring skal forvaltes med sunn fornuft.

   Liker

  1. fjellcoachen

   Heia mormor, jeg er ferdig med å positivisere meg bort, hvis jeg noen gang har vært der. Samtidig opplever jeg fortsatt at jeg både opplever og oppnår mer med et åpent sinn. Ære være valgfriheten. Fortsatt god varm sommer til deg 🙂

   Liker

 2. Mandagsmor

  Jeg lar meg begeistre ganske lett, og er nok et «lekent» menneske generelt sett. Nøkternhet er bra, men hvis man mister evnen til begeistring tror jeg man går glipp av en del av livet selv. I min familie er galgenhumor en overlevelsesteknikk. En ram (men lun) form for humor som nok også er en type begeistring over livets små og store tilbakeslag. Nå om sommeren blir jeg enda lettere begeistret enn ellers i året. I morges forelsket jeg meg i en nattekald, sjarmerende bustete humle som satt og ventet på sola. På kanten av kaffekoppen min. Vi hadde samme morgensveis! 🙂

  Liker

  1. fjellcoachen

   Å, skulle likt å se den morgensveisen mandagsmor! Jeg lar meg begeistre av humler ute, men har en trang til å markere revir når de tar seg friheten å bevege seg inn på min hjemmearena, da kommer mine smålige og proteksjonistiske sider fram… Sommer er begeistringstid, ja!.

   Liker

 3. gamle ugle

  Nydelig bilde, flott fjellområde!

  Når det gjelder begeistring så er det greit så lenge ingen pålegger meg den. Det har jeg en god del erfaring med, og det var ikke ok. Tar den når den kommer…

  Foretrekker at opplevelsen blir som den blir, det er kanskje et valg det også? Synes det er spennende å merke egne reaksjoner i møte med nytt og gammelt, uansett hvordan de er.

  Fortsatt fin fjellferie –

  Liker

 4. Bibbi

  Jeg har hatt ulike opplevelser med min begeistring. Kan vel kalle det ytterkant-opplevelser, som gjorde, at jeg begynte å spørre meg selv: Hvem bør jeg være? Underveis har jeg fått en større forståelse av, at vi mennesker er ulike, og godt er det.
  Jeg stiller ikke meg selv spørmålet: Hvem bør jeg være?, lenger. Jeg kjenner meg selv etterhvert, og ja, jeg lar meg begeistre av mye, blir utrolig glad, kjenner på boblende følelser, som får komme fram. Noen gir kritiske blikk når jeg bobler, de om det, for meg handler det om livskraft og glede, og den tar jeg med meg videre.

  Ha en fin uke!

  Liker

  1. fjellcoachen

   Fortsett med det, Bibbi, og velkommen hit :-). Fant et fint sitat av Voltaire da jeg var på ferie i sommer: «Jeg har bestemt meg for å være lykkelig, det er bra for helsa.» Fin uke til deg også.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s