Veivalg!

Det er vår. Jeg er omgitt av veivalg, mine og andres, valg som krysser hverandre, veier som følges en kort stund for så å ta nye og ulike retninger, og felles veier av mer langsiktig karakter. Veivalgene diskuteres på skype med Sør-Afrika, over en chicken tikka  lunsj på Grønlands Torg, med nære personer her på fjellet, eller inni mitt eget hode (og der kan jeg allerede nå fortelle at det er mange stemmer i ivrig dialog..). Jobb eller videre studier? I så fal hvor og hvilke? Bo eller flytte? Smalt eller bredt, alene eller sammen? Det koker. Valgene er mange, mulighetene uendelige, og konsekvensene uklare. Hva hvis? Tenk om? Kanskje heller? Eller kanskje ikke?

Selv en erfaren mamma og coach får noen ganger problemer med å skille snørr og barter, og må innimellom spørre seg selv: «Hvem eier valgene, og skal leve med konsekvensene av dem?»  Det er nemlig et vesentlig spørsmål, og jeg-du sortering på høyt nivå. Vi vil så gjerne hjelpe, støtte og skjerme disse unge menneskene vi er så glade i, gjøre valgene enklere og bistå dem i å styre unna de verste minefeltene. I tillegg unner vi dem alle disse mulighetene vi selv ikke fikk, og har gjerne en og annen ambisjon på deres vegne. Innerst inne ligger en kunnskap om at det ikke er slik det fungerer, men at vi har blitt voksne nettopp gjennom å ta valgene våre selv og erfare konsekvensene av de samme valgene. Ikke alle erfaringer har vært like hyggelige, men vi har lært av dem og forhåpentligvis justert kursen der det har nødvendig, slik de som kommer etter oss også kommer til å gjøre. Evnen til å ta valg og stå for dem, er vesentlig kompetanse i voksenlivet.  Ikke tar de slutt heller, disse situasjonene i livet vi må ta stilling til. Hva eller hvem skal vi satse på? Hva er vi villige til å risikere? Når skal vi sette foten ned og si at nok er nok? Hvilke muligheter skal vi la gå fra oss? Når skal vi gi full gass? Og tør vi tro på det utrolige?

Den dagen disse spørsmålene slutter å kverne i hodet mitt, eller de ikke lenger engasjerer meg, den dagen er jeg bekymret for.  Det er den dagen jeg vet jeg har blitt gammel.

8 thoughts on “Veivalg!

 1. Å, disse telefonsamtalene. Jeg har en voksen sønn som prøver å stake ut kursen. Det er ikke alltid vi er helt enige om hvordan kartet skal leses, men det er likevel han som må plotte koordinatene fordi det er han som skal reise. Ikke jeg. Alt jeg kan gjøre er å ønske lykke til og vinke ham avgårde. Når «postkortene» kommer vetjeg om han har det bra. Hvis ikke – så vet han at han har smulere farvann og en trygg havn et sted…
  🙂 God mandag til deg, Hedvig.

  Liker

  • Heldige er de som vet den trygge havnen er der, og som i visshet om det kan snu ryggen til den og seile sin egen sjø. Litt verre for den/de som defineres som havn selv om de gjerne skulle vært der ute som los i stedet…

   Liker

 2. Takk for at du setter dette på dagsorden, og stiller så mange kloke og viktige spørsmål som får meg til å tenke. Tenke på hvor viktig det er å ha noen å snakke med når liknende spørsmålene dukker opp i mitt eget hode. Tenke på at jeg selv ikke skal gi råd uten å ha blitt spurt, men kun høre på og stille oppfølgingsspørsmål når andre har viktige tanker og utfordringer de vil dele.

  Liker

  • Takk for hyggelig tilbakemelding Live, dette er noe jeg har god trening i som coach, likevel kan jeg gå feil i byen når det gjelder mine nærmeste, rett og slett fordi mine egne håp og drømmer på deres vegne kommer i veien.

   Liker

 3. Man blir lite coach og mer mamma i en del situasjoner. Jeg velger å stole på at grunnmuren er solid, slik at valgene blir tatt ut fra gode grunnverdier og riktig magefølelse. Likevel er det vanskelig å si det rette, gjøre det rette – for de nærmeste… Og tankekverna går! Jepp, kjenner meg igjen;)

  Du er god på ord og stokking av slike – uansett:)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s