Vennskap i startgropa – Kari Rognerud Granlund gjesteblogger

I dag har jeg langveisfarende besøk, helt fra Sør-Afrika , der Kari datter (blogg: Afrikari) bor og studerer fram til sommeren 2013. Hun er midt i en bli kjent-fase på universitetet der hun går, og medstudentene kommer fra alle verdenshjørner.  Hvordan får man egentlig venner, og hvorfor får man akkurat de vennene man får?

 

__________________

Afrikari i Spania....

Afrikari i Spania sist sommer…

Som utenlandsstudent har jeg med viten og vilje satt meg selv i en posisjon hvor jeg skal være et sted over lengre tid uten å på forhånd kjenne noen av de andre menneskene som jeg skal være her sammen med. Dette innebærer flere ting. Blant annet nummer én; at jeg kommer til å savne mange av de menneskene jeg allerede kjenner, og er glad i, som ikke er her, og nummer to; jeg blir nødt til å bli kjent med nye mennesker. Mennesket er et sosialt vesen. Uansett hvor godt det er bare å være alene med en god bok og en kopp te en gang i blant, så trenger vi å ha andre mennesker rundt oss. Vi trenger å anerkjenne og å bli anerkjent. Vi trenger å vite at vi er en del av et fellesskap, det være seg stort eller lite.

Men hvordan blir man medlem av disse fellesskapene? Noen fellesskap, så som familien, får man automatisk medlemskap i når man blir født. Andre kan man melde seg inn i og få medlemsbevis fra, så som organisasjoner, politiske partier o.l. De langt fleste fellesskap er imidlertid langt mer uformelle og med færre klare regler, uten at reglene nødvendigvis er færre av den grunn. Vi hører alle med til flere forskjellige fellesskap, noen sterkere enn andre. Som internasjonal student hører jeg automatisk med i fellesskapet av internasjonale studenter. Denne gruppen er imidlertid så stor at det danner seg egne fellesskap innenfor gruppen. De tetteste fellesskapene er de som kommer fra samme universitet. Deretter de som kommer fra samme geografiske område, eller de som tar felles fag. Etter hvert som vi begynner å lære hverandre, og de andre studentene, å kjenne, vil fellesskapene i større grad baseres på felles interesser.

Hvordan kommer man så dit? Det framstår etter hvert for meg som en rimelig universell regel at den beste måten å bli kjent med nye mennesker på, er å dra ut på byen til et sted hvor de spiller så høy musikk at man ikke kan snakke sammen, og drikke seg full. Nå fremgår det kanskje av fremstillingen min at dette ikke er min foretrukne måte å bli kjent med nye mennesker på, men det er en metode som ser ut til å fungere for mange. Det å skulle bli kjent med nye mennesker vil kreve at man byr på seg selv, noe som kan være veldig skummelt, for man vet aldri hvordan andre vil reagere. I tillegg må vi velge hvilken side vi har lyst til å vise fram først, for vi er alle mye mer enn hva vi velger å vise fram i øyeblikket, eller hva øyeblikket får fram i oss, alt etter som. Vi velger gjerne hvilken side av oss vi ønsker å vise fram alt etter hvem vi er sammen med, men når vi fremdeles ikke kjenner dem, er ikke disse retningslinjene lagt enda.

Det å bli kjent med andre mennesker og å få nye venner handler altså om å by på seg selv, føle seg sårbar og akseptere at det ikke er alle man kommer like godt overens med. Vi kan ikke være bestevenner med alle, men så lenge vi møter alle med respekt og vennlighet, så kommer vi langt. Og selv om det å bli kjent med nye mennesker kan føre til at man havner i situasjoner hvor man føler seg ubekvem eller sårbar, så kommer det i de aller fleste tilfeller noe godt ut av det. Man kan til og med risikere å få venner for livet.

5 kommentarer om “Vennskap i startgropa – Kari Rognerud Granlund gjesteblogger

 1. Tilbaketråkk: Afrikari gjesteblogger | Afrikari

 2. Mormor

  Ja, man kan til og med risikere å få venner for livet 🙂
  Klok datter.
  Ha en vakker dag, her og der 🙂
  Klem 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s