Integrering og kontraster

Bålkaffe (Foto: Hege Hovd)

Bålkaffe… (foto: Hege Hovd)

Det er torsdag morgen,  jeg går med raske skritt gjennom Slottsparken med pc-veska over høyre skulder og et pappkrus med rykende varm soya latte i den motsatte hånda. Den mørkeblå vinterjakka er halvlang med hette og juksepels, og totaluttrykket skiller seg lite fra alle de andre menneskene som haster gjennom parken i ulike retninger. Et kort øyeblikk føler jeg meg tilnærmet integrert og som et naturlig element i hovedstaden, hadde det ikke vært for fraværet av iPhone med tilhørende plugger i ørene. Avstanden er stor fra jeg for et par uker siden som både jubilant/mor/datter/bestemor drakk kaffe fra svartkjele og varmet hendene mine over en bålflamme i skogkanten før jeg balanserte meg ned igjen, steg for steg i dyp snø med veslemor på armen. Fjellcoachen er i byen.

Integrering  kan være en vanskelig øvelse, selv når avstandene kan måles i relativt få mil. Det handler om alt fra stammespråk og kleskoder til humor, prioriteringer og uuttalte spilleregler. Å flytte fra ett land eller kontinent til et annet byr naturlig nok på enda større utfordringer, ikke minst språklige, noe C’est la vie beskriver levende i sine blogginnlegg. Samtidig er det ganske mange av oss som føler tilhørighet i mer enn ett miljø, eller som på en dårlig dag tenker at vi ikke har skikkelig tilhørighet noe sted fordi vi har en fot i hver leir.  Ytterpunktene i mitt liv dreier seg om kontrastene mellom by og land. Hvis ett av disse ytterpunktene får mye fokus over tid, melder det andre ytterpunktet seg på og krever oppmerksomhet. «Du hører jo hjemme på fjellet» sier noen, mens jeg lurer på om de egentlig forstår den inderlige gleden jeg føler ved en gang i blant å kunne stoppe opp og kjøpe med en soya latte på vei til jobb, og avslutte dagen med middag på Litteraturhuset? Slikt finnes ikke der jeg bor. Hadde jeg bodd fast i denne byen derimot, ville jeg også ha kjent på følelsen av manglende integrering, koder jeg ikke forstår eller ikke vil forstå, og savnet av en kveldstur i måneskinn uten andre lyder enn de naturen selv lager. Heldigvis er jeg i den posisjonen at jeg står fri til å velge, og til å la meg integrere i en akkurat så stor porsjon som det passer meg selv.

Ikke alle har denne valgfriheten. Noen flytter fordi de må, andre flytter frivillig fordi de ønsker en ny start, samtidig som det er umulig for dem å forutse alle konsekvensene av valget de tar. Et nytt språk har mange nyanser det er vanskelig å fange opp i starten, humoristiske kommentarer kan fort feiltolkes fra begge sider, og understatements krever grundig kjennskap til kulturen du ønsker å være en del av. Der jeg bor, drives bevisst politisk aktivitet for å få flere nederlendere til å bosette seg i regionen. Rekrutteringsarbeidet pågår for fullt, og min engasjerte og godt integrerte nederlandske kollega er satt på oppgaven å knytte kontakt mellom potensielle tilflyttere og mulige arbeidsgivere. Hun vet bedre enn mange at en god match krever bevisst innsats fra begge parter, men har også erfart positivt at dette er realistisk å få til.  Selv tenker jeg at vi alle med jevne mellomrom bør bevege oss ut av komfortsonen vår, oppsøke nye miljøer og kjenne litt på følelsen av å være annerledes. På den måten kan vi bedre møte våre nye landsmenn, naboer og kolleger og ihvertfall ane den arbeidsinnsatsen de legger for dagen for å forstå og finne seg til rette i det samfunnet de skal være en del av videre framover.

17 thoughts on “Integrering og kontraster

 1. Ja, dette er jo et tema jeg brenner veldig for, så «don’t get me started» er jeg fristet til å si! Jeg er helt enig med deg i at flere burde kjenne litt på annerledesheten for bedre å kunne forstå hva en innvandrer går gjennom i integreringsprosessen sin. Jeg blir så oppgitt over lettvinte uttalelser som feks nylig angående kontantstøtten: Kontantstøtten hemmer integrering. Gjør den egentlig det? Tenker jeg automatisk da. Ikke det at jeg er noen ihuga forsvarer av kontantstøtten i seg selv, men for meg er integrering og de menneskene som driver med det, langt mer komplekse enn det slike uttalelser skulle tilsi. Jeg personlig tror ikke at alle innvandrermødre vips blir bedre integrerte dersom barna deres begynner i bhg fra ettårs alderen. Og det er mulig jeg burde skrevet en bloggpost om hvorfor jeg mener akkurat det, men sånn kort vil jeg kanskje aller mest si at det blir en lettvint uttalelse. For, er det sikkert at dersom dette barnet begynner i bhg når det er ett år, at mammaen automatisk får seg jobb? Nei. Vil hun vips lære språket over natten. Nei. Vil hun vips bli inkludert i et nettverk av innfødte mennesker. Nei. Fordi integrering nettopp er integrering, det betyr at flere parter må engasjere seg, også de innfødte. Noen må gi denne hypotetiske innvandrermammaen en jobb. Noen må snakke med henne for at hun skal lære seg språket, for det språkkurset hun går på er ikke nok. Og noen må ta kontakt. Osv. Dette er bare et bittelite eksempel og en dråpe i havet mht alle de virkelige menneskene som driver med integrering i hverdagen. Drømmen min er at folk flest evner å se at de fleste av oss faktisk ønsker å bli integrert, men at det er de få som ødelegger alt man leser om i avisene. Og at man ikke glemmer at det til syvende og sist er enkeltindivider det dreier seg om, ikke en homogen gjeng hvor alle er like udugelige.

  Nei, nå skal jeg stopp før jeg skriver full bloggen din! Jeg må pakke ferdig kofferter, for i morgen går turen til gamlelandet 😀 Gleder meg til å bare snakke norsk!

  PS tusen takk for mention, det setter jeg veldig stor pris på 😀

  Liker

  • Heia, ja dette er komplekst, og ikke minst handler det om mye hardt arbeid som ikke er synlig for folk som bare ser det ene møtet… Og selv om vi vet eller aner akkurat det, skal det overskudd og energi eller ihvertfall et bevisst valg til for at vi skal bidra aktivt til den samme integreringen, invitere med på aktiviteter eller en kaffekopp, ta kontakt, starte ei samtale, forklare spilleregler og språknyanser osv osv..

   Liker

 2. Det jeg noen ganger tror jeg glemmer (vet ikke hvordan det er med andre) er at det er forskjell på integrering og assimilering.
  Når jeg bærer meg som verst over de koder jeg synes alle burde forstå. Og blokkerer for andres koder. Siden er jeg bare dum og flau.
  Klem 🙂

  Liker

 3. Hei i dagen 🙂
  «Det handler om alt fra stammespråk og kleskoder til humor, prioriteringer og uuttalte spilleregler.»
  Ja, dette merkar ein mellom ulike land, mellom bygd og by, mellom bygdelag, for ikkje å snakke mellom ulike arbeidsstader 🙂
  Har ikkje skifta arbeidsstad så mange gongar, men når eg har vore ny har eg minnt meg sjølv på at dei nye arbeidstakarane mine ikkje kjenner meg, eg kjenner meg no så godt :), så eg må gi dei tid til det, samtidig som eg treng tid til å bli kjennt med dei.Humor td kan vere ein vanskeleg øvelse om den har anstrøk av ironi 🙂

  Å ha naturen tett innpå seg gir sjelero. Å kunne kjenne på det pulserande livet i ein by kan gi det samme på ein annan måte.

  God helg.
  Mvh Marie

  Liker

 4. Hei igjen Marie, Skriftspråket ditt minner meg på de årene jeg bodde og arbeidet i Os i Hordaland, med nynorsk som arbeidsspråk. Jeg trivdes godt disse 3 viktige årene, da begge jentene også kom til verden. Men da jeg var tilbake på fjellet husker jeg lettelsen jeg følte de første matpausene, Jeg oppdaget plutselig at jeg forsto humoren og de halve setningene uten å måtte gå på full konsentrasjon. Jeg var hjemme…
  Nå er jeg tilbake på fjellet igjen etter en kort og givende Oslo-tur, og er på tur ut, godt innpakket for å ta inn alle inntrykk en gnistrende kald og strålende februardag har å by på. Nyt helga!!

  Liker

 5. Det er samtidig veldig godt når du er i en samtale med mennesker fra hele verden og dere i stor grad klarer å ta de samme referansene. Jeg tror at det tross alt er enklere å være innvandrer / utvandrer i dag enn før.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s