Finn fem feil, evt. «Where is the catch?»

For ganske nøyaktig 10 år siden var jeg til stede i et 50årslag der en nær venn av jubilanten overrakte en gave han hadde lagt mye arbeid i. Han hadde skåret ut og finpusset et stort øye av tre, med åpning i midten til å se gjennom, fint montert på en stett. Vennen, en meget klok mann som dessverre døde altfor tidlig få år senere, snakket om hvilke øyne vi ser verden gjennom. Hvis vi leter etter feil, finner vi feil. Han fortalte at akkurat dette øyet var slik at hvis du så verden gjennom det, ville du se muligheter og det positive hos hver enkelt.

Selv om vennen er borte, lever budskapet videre, forhåpentligvis hos mange av oss som var til stede.  Men så er det slik med gaver vi får til spesielle anledninger, at de står framme ei stund, og så blir de stuet vekk til fordel for det som er nytt. Til slutt har vi glemt hele gaven..

Hvilket øye ser du gjennom?

Hvilket øye ser du gjennom?

Jeg har tenkt mye på dette øyet i det siste, enten fordi 40-, 50- og 60 årsdager som berører meg står i kø i løpet av vinteren, eller fordi jeg holder på å snu steiner i eget liv, samtidig som jeg bistår andre i arbeidet med å snu sine. Skepsisen til å prøve nye ting kan fort ta overhånd når rikelig med erfaringer forteller om alt som kan gå galt.

Jeg vet ikke om det er sant, men jeg mener å ha hørt at det finnes land som kun gir etablererstøtte til folk som allerede har gått konkurs en gang, rett og slett fordi de da mener det er større sjanse for å lykkes den neste.  Her om dagen fikk jeg referert brøker av et jobbintervju, der intervjueren spurte: «Du begynner å bli godt voksen, hva tenker du om det?»  Kandidaten svarte kjapt: «Jeg tenker at jeg har brukt alle disse årene godt for å kunne ha den erfaringen og den kunnskapen jeg har i dag.»  Kanskje er det slik på andre områder i livet også? At livserfaringer gir mulighet for nye og bedre valg?

Neste gang du står overfor en utfordring eller en mulighet, hvilke spørsmål kommer du til å stille? «Hva kan bli vanskelig denne gangen?» Eller «Hva er annerledes nå? Hvilke muligheter ligger i dette?»

(Ser nå at dette innlegget burde vært publisert den aller siste dagen i  desember, kategorisert under «nytt år, nye muligheter»  ;-))

14 kommentarer om “Finn fem feil, evt. «Where is the catch?»

 1. Mormor

  Din vurdering er riktig.
  Det hadde vært et glimrende 31. desemberinnlegg.

  Men nå står det nå her. Jeg tenkte umiddelbart, mens jeg leste, at man i yngre år har lett for å forkaste erfaringens visdom og at vi på eldre dager gjerne forguder erfaringens visdom. Begge deler er dumt. Men slik er vi nå.
  Jeg tror man må ha med både blikket for hva som kan bli vanskelig og hvilke muligheter som byr seg frem, denne gangen, Ja, da, Jeg skriver om balanse igjen 🙂
  Klem i ettermiddagen medmormor. 🙂

  Liker

 2. Jenny

  Erfaring er vel å lære av det som hender. Selv om man er godt voksen trenger man ikke å ha lært noe som helst av de erfaringene man har gjort seg. Unge mennesker kan ha lært mer, selv om de har færre erfaringer fordi de klarte å omsette erfaringen og bruke den neste gang.

  Noe som i utgangspunktet kan virke negativt kan man snu til noe positivt, som dette som ble svart i jobbintervjuet. Innstilling avgjør ofte, ikke alder.

  Liker

 3. Lammelåret

  Når en først forstår hvor stor makt en har til å endre eget tankesett og hva det kan føre til, da er det som om verden åpner seg opp foran øynene på en – mektig!

  Tankebevissthet = makt.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s