Riktig god jul!

Det er ett ord som betyr mer for meg enn andre i førjulstida, og det er samvær. Tid til å være, enten sammen eller alene, fritt for unødig stæsj. Jeg holder fremdeles til inni hulen min, døra er åpen, og stadig stikker noen innom, enten for en kopp rooibos te, for å hjelpe meg med noe, eller for å få hjelp til dette og hint.  Det er ro i heimen, og sikkert nok middag til en person til, men kommer ingen blir det varm restelunsj neste dag i stedet.

Jeg er glad i folk, slike som Sotengelen beskriver i Jeg er også folk! og Jenny i Jeg må komme med en tilståelse, slike som både mestrer og kaver, som ser stort på mye og i neste øyeblikk blir hengende i hverdagsutfordringer og den evige kampen mellom fornuft og følelser. Rett og slett fordi det er slik å være menneske. For veldig mange er jula noe både å glede og grue seg til, den er både fin og vanskelig, og selvfølgelig ispedd litt trøblete forventninger om at man ikke burde føle sånn fordi man tross alt er privilegert..  Jeg opplever ihvertfall at samtaler fort dreier seg om dette når det nærmer seg november/desember.

Det er ikke alltid jeg evner å gi andre det jeg kunne ønske når jeg ser hvordan de har det, rett og slett fordi jeg også er folk, og må lære meg å rasjonere på egne krefter. Jeg har hatt en slik høst. Derfor går jeg for lavterskeltilbud, noe som innebærer åpen dør, lav terskel, og begrenset oppvartning. Te har jeg alltid i hulen min (kaffe også), og varme på peisen. Jeg øver meg på å si «Slik er det nå» og tenke at det er helt greit. Så ser jeg fram til å være barnevakt for verdens beste tulle mens mine store håpefulle kan kose seg med Hobbiten, og vips er det jul, også i vår familie. I denne søte førjulstid tror jeg bloggen bør prioriteres ned til fordel for tilstedeværelse i min egen fysiske verden. Men får jeg ånden over meg, er jeg plutselig tilbake.

Uansett hvilken julemodus du går inn i, husk å spørre deg selv: Hva er jeg glad for, uansett? Hva er det jeg har som er verdt å ta vare på? Svarene finner du, og noen ganger kan du faktisk bli litt overrasket over dem også..  🙂 Med ønske om ei riktig god jul til akkurat deg!

25 kommentarer om “Riktig god jul!

 1. Jenny

  Når julen nærmer seg tror jeg mennesker kommer nærmere det eksistensielle. I alle fall gjør jeg det. Alt mitt blir nærmere, også de menneskene som har betydning i mitt liv. Det er da jeg ser hvem og hva som er viktige for meg, hvem og hva som ikke var slik jeg trodde eller håpet. Hva har mening, og hva har mindre mening og betydning. Aksepterende nærvær, akseptering av hva som er, og ikke er, tror jeg er nøkkel. Og uansett blir det jul. Det blir det hvert år.

  Liker

 2. sotengelen

  Jeg tror at mye lykke ligger i å ikke stille for strenge krav til seg selv. Litt skal en kreve, ellers får en ikke gjort noe, men realisme er viktig.

  Ett litt fornuftig syn på hva de rundt en faktisk bør kunne kreve hjelper også. Mange krever mer enn det de faktisk har rett til.

  Kos deg med jula og blogg når du ønsker.

  God jul!

  Liker

  1. fjellcoachen

   Takk det samme kjære sotengel, det er ikke alle settinger vi skal gå inn i med tanken «what’s in it for me?», og det er heller ikke alltid vi skal akseptere å bli møtt på den måten heller.

   Liker

 3. Heidi

  Dette innlegget er så fint synes jeg. ‘Hva er jeg glad for, uansett?’ At jeg har tak over hodet. Det er jeg så utrolig takknemlig og glad for. Hver gang jeg går ut løper jeg mest fordi det er alt for kaldt å gå noe saktere. ‘Hva er det jeg har som er verdt å ta vare på?’ DET var et helt grusomt vanskelig spørsmål. Jeg har alltid et smil å gi bort, det er verdt å a vare på? Så er jeg snill. Kjempe snill.

  Høres ut som du har et super trivelig hjem der folk er velkommen. Selv er jeg ikke så glad i folk (jeg prøver å bli) og lengter etter å ta lettere på alt. Mest av alt gleder jeg meg til julebaksen til mamma. Jeg er en godtemoms.

  God jul til deg og dine! Takk for fint innlegg som du har delt med oss.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Hei snille Heidi og velkommen hit! Det er mange måter å være glad i folk på, man trenger ikke klemme hver gang. Å dele et smil eller glede seg til julebaksten til mamma er også gode måter:-). Riktig god jul til deg, med masse gode godtesmaker!

   Liker

 4. Live

  Takk for flere kloke ord, og ikke minst tips til viktige spørsmål vi bør stille oss sjøl. Ønsker deg en finfin jul.

  Liker

 5. Tilbaketråkk: Delte innlegg 4.søndag i advent « Lammelårtanker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s