Må en verdi være varig?

Tidligere i høst ruslet jeg forbi denne figuren, eller kunstverket, og som så ofte før reiste tankene mine videre i sine egne baner:

Jeg har møtt mennesker som i fullt alvor, og noen ganger ganske så opprørt, hevder at de har kastet bort tid på mennesker eller prosjekter, tid som ikke har gitt varig verdi.  De har satt likhetstegn mellom «ikke varig» og «verdiløs».

Hvis dette er en sannhet, hva foregår da inni hodet på en som velger å lage kunstverk i sand? Hva har han glede av? Hva lærer han underveis? Og hva tenker han når det uunngåelige regnskyllet kommer og visker vekk timer av arbeidsinnsats og kreativitet?  Sannsynligvis, hvis jeg skal ta sjansen på å gjette, er han allerede i full gang med å planlegge neste skulptur, også denne gangen i sand… , slik vi som barn fant glede av å bygge store legotårn, rive dem overende igjen med en trillende latter, for så å starte på et nytt med enda flere utspring og etasjer.

Alle mennesker vi møter, og alle erfaringer vi gjør, tilfører oss noe. Noen ganger kunne vi ønske det varte lengre, og noen erfaringer kunne vi godt vært foruten, men verdien er der likevel, hvis vi velger å se etter den..

25 thoughts on “Må en verdi være varig?

 1. Interessante og tankevekkende ord dette. Takk for at du deler.

  Det florerer med sitater og visdomsord på Facebook og andre steder, noe bra og noe ikke så bra. Jeg har tillatt meg å låne noe som passer til det siste avsnittet ditt, riktignok på engelsk: «Never regret. If it’s good, it’s wonderful. If it’s bad, it’s experience».

  Liker

 2. Verdien av en ting, hendelse, kjærtegn er der og da. Leonardo da Vincis «Mona Lisa» henger i Louvrè, i Paris, i Frankrike. Rodins «Tenkeren» står i et annet museum. Begge gir en positiv opplevelse når man ser, opplever dem der de er stilt ut. Men man bærer med seg opplevelsen, inntrykket hele resten av livet. Det er dèt som er verdien, ikke bare førsteinntrykket, eller at de er tatt vare på av ontenkte folk.

  Liker

 3. Ja, det å lage dette kunstverket, å være i den skapende prosessen, og å nyte det som er, mens det er, det er noe av «vitsen med» dette.

  Og det setter spor, og er av varig verdi, inni menneskene. Spesielt de som lager det.

  Men også forbipasserende, som du, som får impulser som fører til nye impulser, f.eks. dette blogginnlegget, som bl.,a. nådde meg. Og som får meg til å tenke videre, kan jeg merke, og kanskje blir det en impuls for meg, til noe, kanskje et dikt, som jeg så sender videre som igjen osv osv.
  Tenker jeg. Takk for impulsen.

  Liker

 4. Takk til kamelryttersken og gamle ugle, for videreføring av tankerekka jeg begynte på, slik at andre kan spinne videre på sitt vis…. Slik blir verdien varig, selv om den endrer karakter underveis.

  Liker

 5. Flott refleksjon, takk 🙂 At noe renner bort i sanden er også verdifullt – har jeg endelig lært og erfart . Men opplever at det er en øvelse som gjentar seg i mang en form og kjenner at «øvelse gjør mester» .

  Liker

 6. For å starte med noe som har blitt en floskel – evig eies kun det tapte.

  Jeg så sandskulpturen og tenkte, Åh, noen har laget, noen tenkte, hva tenkte vedkommende og for hvem laget vedkommende? Det eneste spørsmålet som ikke falt ned i hodet mitt var hvorfor…

  Hvorfor?
  Klem i kvelden 🙂

  Liker

 7. Så fint innlegg! Og viktig refleksjon. Jeg har tenkt mye over dette selv når bekjente har gjort det slutt i langvarige forhold og mener at de nå har kastet bort x-antall år. Da er det innstillingen det er noe galt med spør du meg; alt vi bedriver gagner oss i lengden hvis vi gjør det med riktig innstilling 🙂 Fin lesing på morgenkvisten, riktig god dag til deg!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s