Luksusproblem og veivalg

Når jeg ser tilbake på de individuelle coachsamtalene jeg har hatt det siste året, er det ett tema som går igjen oftere enn andre. Dette temaet er veivalg, og det kan igjen deles opp i to kategorier:

a) Jeg trives jo godt i jobben, men nå har jeg søkt en annen jobb som også virker spennende. Hva gjør jeg hvis jeg får den?

b) Hvor mye skal jeg akseptere før jeg velger bort situasjonen jeg er i, til fordel for noe annet og ukjent?

En venn av meg oppsummerte problemstilling b) ganske enkelt her om dagen:  «Så lenge hovedvekten er positiv, vil du også se positivt på utfordringene som følger med, men når de negative opplevelsene er i flertall, synker også de positive opplevelsene i verdi.»  Her finnes flere gode coachverktøy for å finne ut nettopp dette, gjennom å øke bevisstheten hos den det gjelder, både i forhold til hva du faktisk har, hva utfordringene du opplever, gjør med deg, og hvilke personlige mål du ønsker å sette for framtida. Bevisste valg frigjør energi, enten du velger å bli eller du velger å gå. Når valget er tatt, blir det også lettere å sette inn ressurser der det trengs, siden du vet hvor du skal.

Tilsynelatende luksusproblem som i problemstilling a) er minst like spennende å jobbe med, rett og slett fordi sammenhengene ikke er så oppe i dagen, og ikke alle er like bevisst hvorfor de har satt seg i denne situasjonen. Hvis jobbsøkingen dreier seg om et rent, bevisst karrierevalg, ville du neppe oppsøkt en coach med problemstillingen, rett og slett fordi det ikke ville vært nødvendig. Hva er det da som utløser grublerier?

Å søke ny jobb kan ha startet som et karrierevalg, men beslutningen om eventuelt å takke ja, kan forstyrres av angst for ikke å mestre nye oppgaver, eller dårlig samvittighet for å svikte en arbeidsgiver, kolleger eller kunder. Det tar tid å bygge opp relasjoner, og det kan være smertefullt å bryte med dem igjen.

Det kan også dreie seg om et aldri så lite Ole Brumm syndrom, ja takk begge deler. Jeg vil gjerne være en del av noe, være med å bygge opp og videreutvikle der jeg er, samtidig er det så mye spennende som skjer andre steder også. Tenk om jeg gikk glipp av noe?

En tredje faktor kan være en latent konflikt mellom faglige ambisjoner og hjemmesituasjon, ansvar og forpliktelser, noe som for eksempel gjør det vanskelig med flere reisedøgn i året, eller en følt motstand hos partner på at du ønsker å prioritere egen utvikling høyere, eller at jobbtilbud vil kunne innebære flytting for hele familien.

Det finnes også mennesker som nå og da søker en ny jobb, rett og slett for å teste ut egen attraktivitet, «Er jeg fremdeles etterspurt på arbeidsmarkedet?», uten at de har et reelt ønske om å skifte beite.

I situasjoner med et tilsynelatende luksusproblem kan det være nyttig å gå grundig til verks for å teste ut hvilke verdier som må være førende for at det endelige valget skal oppleves riktig. Vi alle har et verdisett med oss, et verdisett som preger oss i møte med andre mennesker, og som påvirker prioriteringene våre. Verdiene er hierarkisk oppbygd, det vil si at enkelte verdier er viktigere for oss enn andre. Endringer i livet kan påvirke rekkefølgen til en viss grad. For eksempel trenger vi ikke tenke på god helse som en verdi før vi har opplevd fravær av god helse, og dermed blir bevisst viktigheten av å ta valg som gjør at vi kan ta vare på nettopp helsa. For noen av oss er frihet og kreativitet høyt oppe i verdihierarkiet, og for andre vil trygge rammer og forutsigbar økonomi være viktigere. Noen ganger har vi også verdier som internt ligger i konflikt med hverandre, en konflikt vi kan trenge hjelp i å rydde opp i. Ved å utfordre mennesker i en valgsituasjon på hvilke verdier som er viktige for dem, vil det bli enklere å velge riktig. Hva styrer dine valg?

Et lite sitat fra cc cowboys til slutt: «Kjære, jeg har tenkt litt, tenkt litt på det du sa. La oss pakke det vi har, og dra. Finne oss et hus ved havet, eller foten av et fjell, kanskje kan vi leve litt av det vi dyrker selv…»

9 kommentarer om “Luksusproblem og veivalg

 1. MandagsMor

  Jeg tror mange opplever at de i realiteten ikke har en valgmulighet, fordi de må ta hensyn til f.eks. familien eller en partner. Mange forblir i en jobb de ikke liker hvis den gjør økonomien trygg.
  Da vil det være svært vanskelig å søke annet arbeid for å tilfredsstille behovet for å f.eks. være kreativ, hvis man har en partner/ektefelle som vil få «noja» av at økonomien ble dårligere/usikker.
  Enkelte kan stå med en ny jobb så å si «i hånda», men tør ikke si ja. De frykter hva andre vil si om deres egoistiske motiver. Selvrealisering har ingen høy status hvis det går på bekostning av trygghet og forutsigbarhet.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Det er akkurat der verdiene spiller inn, Mandagsmor. Hva er viktigst å ta vare på, og hva er jeg villig til å slåss for? Hva med økologien/totalsituasjonen i livet? Fasitsvarene her vil variere fra person til person.

   Liker

 2. fjellflyt

  Bra innlegg!

  Jeg tenker at det heller ikke er så lett å vite hva som er det riktige valget for seg selv, når man står midt oppe i valgsituasjonen og har korte frister. Kanskje virker enkelte sider ved potensiell ny jobb så forlokkende at man glemmer hva som er bra med den jobben man har. Alt kan ikke måles heller, så å velge på grunnlag av lønn, reisevei og arbeidsoppgaver kan bli helt feil. Kanskje står man der plutselig i ny jobb og savner sitt gamle arbeidsmiljø og kollegaer.

  Andre ganger hadde man vokst mye på å gi seg selv nye utfordringer, til tross for ulemper som mer usikkerhet økonomisk og andre ting man kan se på som «negative» faktorer. Dette er jo et klassisk dilemma for de som skal startr egen bedrift.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Disse dilemmaene ER vanskelige nettopp fordi det er så mange faktorer å ta hensyn til, og hvordan vi prioriterer de ulike faktorene i forhold til hverandre, varierer fra individ til individ og fra situasjon til situasjon, det er nok derfor mange søker sorteringshjelp i valgsituasjoner.

   Liker

 3. Tilbaketråkk: Du har alltid et valg å ta | Mormors klagemur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s