Fillerya

Det er helg, og jeg har fått denne nydelige teksten fra Forfatterfrue Karen, en ung spennende blogger jeg har hatt gleden av å følge ei stund, og som jeg blir glad av å besøke. Navnet spiller på samlivet hennes med forfatteren Tiger Garté, men slik jeg ser det, bor det i det huset to forfattere under samme tak. Gi deg selv ei fristund mens du nyter teksten og samtidig lar tankene dvele ved hvilke gjenstander som er viktige i ditt liv 🙂

————–

Forfatterfruen

Kvit tapet med raude, små måser på. Kvite gardiner med raude hjarte. Og på golvet den rosa og kvite fillerya, med små spettar av knallraudt innimellom. Eg kan ikkje hugse anna enn sol inn frå det glaset. Det kvite stoffet slapp lyset lett igjennom, sola stekte heile dagen. Rommet mitt var støtt varmt. Eg ser solflekkane smyge seg mellom dei grove stofftrådane i fillerya. Den har Besta vevd til meg. Det er inga fillerye eigentleg, ingenting er fillete med ho. Ho er finare enn det tjukke, flossete golvteppet som ligg i stova mi no. Det kosta mange tusen. Den vesle rya, som fortsatt ligg framfor senga mi. Sjølv om barnerommet etter kvart vart skifta ut med eit tenåringsrom, eit rom som sidan vart gjesterom kor odelsjenta bur i sumarferiar og i jula. På rommet heng òg det vakre åkleet som bestemor vov til meg seinare. Det òg i rosatonar. Men eg veit det – hadde eg måtte velgje – så er det det vesle samanvevde tystykkjet framfor senga eg hadde redda om det brann. Tyet, henta frå gamle sengetrekk, sletne gardiner og fråvokste kle, varsamt reve sund av Bestas breie arbeidshender. Knytt saman, tredd inn i vevtrådane, trukke fram og attende av skyttelen, banka saman av trebommen. Sikkert ikkje mange timane med arbeid, men eit arbeid ho gjorde berre for meg. For det vesle bornebornet sitt, det første bornet til garden. Kvitt, rosa og raudt. Historia mi ligg i den fillerya.

13 kommentarer om “Fillerya

  1. fjellcoachen

   Fikk gåsehud da jeg leste om fillerya, og tenkte på bestemor som alltid var den som festet sølja mi på bunaden julekvelden. Jeg husker de snille hendene hennes og hvor fin hun selv var der hun sto ferdigpyntet. Mange år etter at hun døde kjenner jeg fortsatt et stikk av savn når jeg står der med bunaden på og skal ordne sølja mi sjøl..

   Liker

   1. Karen

    Så fint å høre! Besta var en viktig del av livet mitt, og jeg tenker fortsatt ofte på henne. Da er det fint å skrive litt om henne, om minner og tanker. Takk for at jeg fikk skrive litt her på bloggen din, det var ordentlig hyggelig å bli spurt om altså:)

    Liker

 1. Anna GL

  Kjempeflott tekst. Tekstene til Karen gjør at jeg blir satt inn i en stemning som ikke vil gi helt slipp. Enkelte ganger kjenner jeg lukta av sjø og nyklipt gress når jeg leser tekstene. 🙂

  Liker

 2. fjellcoachen

  Hei Anna, og velkommen hit! Tok en nysgjerrig kikk innom bloggen din og kan her og nå bekjenne at jeg er en helt klar geriljabroderi fan! Håper du liker deg her inne også. Kjenner igjen det du skriver om at tekstene hennes setter hele sanseapparatet i beredskap :-).

  Liker

 3. Ingunn Golmen

  Stolt mamma synes veldig godt om det Karen skriv. Den vesle fillerya tek vi godt vare på, saman med dei andre fine tinga som Besta vov 🙂

  Liker

  1. fjellcoachen

   Velkommen hit, mamma Golmen! Karen skriver godt, og jeg er sikker på at dette bare er begynnelsen. Da er det godt å en støttende familie som heiagjeng på veien 🙂 Håper du finner deg godt til rette her og kommer på besøk flere ganger.

   Liker

 4. mirapisani

  Ingenting kan sammenlignes med det bestemor hender klarer å flette sammen. Enten det er en fillerye, eller tanker som fører en videre i sitt liv.
  Bestemortankene er de beste uansett Fjellcoachen. Tankene og veien videre.
  Takker Karen for en tankerekke som ikke vil ta slutt.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s