Tanker fra en moden kvinne

Gala, malt av Salvador Dali, hennes 13 år yngre ektemann…

Tre nye ord har sneket seg inn i vokabularet mitt det siste året. Det er egentlig ikke helt riktig, for de har vært der lenge, det er bare det at de krever en helt annen oppmerksomhet nå enn tidligere. De tre, eller rettere sagt fire ordene er overgangsalder, bestemor  og moden kvinne. Sammen med disse melder andre ord seg på i kampen om oppmerksomhet, slike som identitet, framtid, forventninger, selvbilde, rolle. Det hele begynte en dag på jobb da to ulike personer begge omtalte meg som en moden kvinne. Samtalene var riktig så hyggelige, likevel kjente jeg et kaldt gufs nedover ryggen. Hva betyr det egentlig å være en moden kvinne?

Når en frukt er moden, da er den på sitt aller mest attraktive; saftig, myk og smakfull.  Årgangsvinen høster en helt annen respekt enn den unge, fruktige. Men hvordan er det med oss kvinner? (Har du forresten hørt noen si «du som har blitt en moden mann» til noen?) I et landskap farget av nattlige hetetokter og jevnlige oppdateringer av et helt ferskt barnebarns framskritt og påfunn, føler jeg et sterkt behov for en definering av denne rollen som moden kvinne. At mine håpefulle her i sommer antydet at jeg var i ferd med å gå ut på dato på et par områder, gjør ikke saken mindre presserende.

I begynnelsen, alltid i begynnelsen har vært en del av identiteten min i mange år. Uansett hva som skjer i livet mitt, er jeg i begynnelsen av noe, og nå er jeg altså i begynnelsen av «moden kvinne-livet», hva nå det er. Du er den du tror du er, leste jeg hos Hilde Merete her om dagen. Det velger jeg å forstå slik at det er mitt ansvar å definere hva JEG legger i å være moden kvinne, og så leve livet deretter. Her kommer min egendefinerte fasit:

En moden kvinne

 • har erfaringer nok til å se muligheter
 • har overblikk nok til å se hva som er nødvendig
 • er sterk nok til å sette sine egne grenser
 • er klok nok til å være raus
 • er trygg nok til å være mindre opptatt av hva andre mener
 • er fortrolig nok med kroppen sin til å vite at den har mye å gi
 • er hjertelig til stede midt i livet

Mor har i flere sammenhenger nevnt et telegram hun som ung telegrafist ble bedt om å sende til en 50-årsjubilant, der teksten gjorde sterkt inntrykk på henne: «Velkommen etter til livets strålende middagshøyde!»

I begynnelsen, alltid i begynnelsen. Kanskje dreier det seg faktisk om å være flymoden? Jeg har uansett kommet fram til at begrepet  «moden kvinne» er en hedersbetegnelse!

17 kommentarer om “Tanker fra en moden kvinne

  1. Mormor

   Kartet er ikke der, men vi lager kart til ettersyn, senere. Det kalles minner og erfaringer. 🙂 Noen er universelle, men ikke alltid brukbare der og da 🙂
   Ha en flott dag 🙂

   Liker

 1. karlhalvorsen

  Egentlig er jeg litt fristet til å høste noen morsomheter angående «modne menn» og mangelen på omtale av dem. 🙂 Det hopper jeg over, uten videre snakk om det. 🙂

  Synes dine betraktninger rundt dette var flott jeg, og stemmer over ens med det jeg ser i betydningen «modenhet». Uansett kjønn. Kanskje kommer det av min umodenhet at jeg enda ikke har opplevd krisetilstander av noe slag, verken ved 30, 40, 50 eller 60? 🙂 Nå gleder jeg meg til og håper på å bli 66, det er vel da det virkelig slår til, har jeg hørt. 🙂

  Har vel ikke fått oppleve å høre helt direkte at jeg har gått ut på dato, men antydninger om 50 – årskrise kom da jeg kjøpte meg en ungdomsbil som de fleste siklet etter da jeg kom kjørende. Like etter at de femti var passert. 🙂 Vil bare nevne, den er solgt nå og for noen år siden. 🙂 (Men litt morsomt hadde jeg av det)

  Jeg henger meg opp i, «du er den du tror du er», jeg og tar den troen med meg videre fremover. Så håper jeg at jeg fortsatt kan beholdet litt av «barnet» i meg, uansett andres tanker om modenheten. 🙂

  Ha ei fin og moden uke, og det tror jeg også at du gjør ditt for å få. For deg selv og for andre. 🙂

  Liker

  1. fjellcoachen

   Takk for lang og hyggelig tilbakemelding, Karl. Jeg har egentlig ikke noe behov for å ha det moro på menns bekostning, har bare registrert at orden «moden» stort sett blir brukt på kvinner, mens «umoden» blir brukt på begge kjønn. Pussig…

   Jeg tror det er viktig å lete etter kvaliteter i den fasen vi er i til enhver tid, og verdsette de mulighetene de ulike fasene og kvalitetene fører med seg. Ser meg noen ganger lei på «uffing» knyttet til en naturlig utvikling i livet, og ikke minst når jeg oppdager at jeg selv innimellom deltar i dette «uffe-koret». Derfor denne motvekten :-).

   Liker

  1. fjellcoachen

   Så lenge vi er i bevegelse og mottakelige for inntrykk, holder vi oss modne, det er først når vi setter oss ned og ser bakover i stedet for fram, at det er fare på ferde…

   Liker

 2. Melivetpaaslep

  Noen ganger tenker jeg tilbake på den siste ti-årsperioden: Det gir perspektiv til det livet jeg lever i dag. Jeg ser bedre hva som er skjedd, alt som er bra og hvor langt jeg har kommet i min personlige utvikling.

  Jeg tenker at det ofte er gjennom andres utvikling vi oppdager hvor vi er kommet selv, som du sier i dette innlegget: Barnebarnet understreker din egen alder.

  Når en lever med barn og hverdagen opptar tiden, forsvinner den så raskt at en ikke ser seg selv lenger. Viktige livsendringer gjør at en igjen ser seg selv, de delene som lenge har vært skjult. Kanskje.

  Liker

 3. fjellcoachen

  Heia Medlivetpaaslep, så fint å se deg her! Å se tilbake er en spennende øvelse, tilbakeblikk på ulike faser og enkelthendelser som har bidratt spesielt til egen læring, og modenhet, og ikke minst til å forme oss til den vi er i dag. I fjor tok jeg farvel med far, i år ble jeg bestemor, begge deler en påminning om de lange linjene i livet. Og enda har vi mye foran oss :-).

  Liker

 4. Tilbaketråkk: Hva hvis alle var like? « fjellcoachen

 5. På en hvit hest

  Du glemte et punkt:
  *er uhyre viktig i yngre kvinners liv

  Jeg har alltid hatt stor glede av å omgås kvinner som er eldre enn meg selv, og ser nå (sånn drøyt 1/3 av veien til 100) at jeg både er den som er eldre og den som er yngre, avhengig av hvor jeg ferdes. Mye av det jeg nå har å gi til yngre kvinner, har jeg selv fått av de som har gått før meg.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s