Billie Joe og osteklokkesyndromet – 2

Jeg har hentet opp igjen det første innlegget jeg skrev da jeg startet bloggen, inspirert av en gammel kjenning som plutselig ble spilt i radioen. Ta deg tid til å lytte på sangen eller lese teksten om en samtale rundt middagsbordet, og tenk på din egen hverdag. Hvordan arter den seg?
___________

Det er 20 år siden første gang fanget opp teksten i Ode to Billie Joe og bare ett år siden jeg lærte at ordet re-spektere betyr å se en gang til. Likevel rørte sangen meg langt inn i hjerterøttene allerede da, av flere grunner:

Kjærligheten til andre mennesker lever sitt eget liv.
Ensomhet kan like gjerne oppleves i flokk som alene.
Og altfor mange samtaler ved kjøkkenbordet, på jobben og andre steder foregår etter osteklokkeprinsippet. Vi sitter under hver vår osteklokke, i vår egen verden, snakker om vårt, og glassveggen rundt oss er et effektivt hinder for å motta vesentlige signaler fra den som sitter ved siden av. Signalene spretter effektiv tilbake og viktig informasjon forsvinner.

Å virkelig lytte, er en vanskelg øvelse. En teknikk kan være å gjenta det du hører med egne ord, og sjekke om du har oppfattet riktig?

Uvant stillhet er også viktig informasjon, i likhet med all annen endring hos de menneskene vi har rundt oss. Og det er her det å re-spektere kommer inn.  I stedet for å anta, eller konkludere, eller kjenne på følelsen av å bli avvist, hva kan skje hvis vi ser en gang til? Hva hvis vi stiller spørsmålet: Nå skjedde det noe jeg ikke forstår helt, er det noe jeg burde ha fanget opp?

Uten den beskyttende osteklokka blir vi mer sårbare på kort sikt,  men vi får også mer informasjon, og på lang sikt står vi foran et hav av muligheter for gode og sterke opplevelser i fellesskap med andre.

4 thoughts on “Billie Joe og osteklokkesyndromet – 2

  1. Det hender det er godt i osteklokken også. Brukt som hvilerom i en kaotisk verden. Men riktig kommunikasjon krever ører som hører, hjerner og hjerter som forstår og tunger og munner som svarer fra hjerte og hjerne.
    Det kan koste for mye å komme ut av klokken også 🙂
    Ha en fin kveld

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s