Julegjest i et fremmed land

For to år siden opplevde jeg noe jeg fram til da hadde sett på som uoppnåelig. Jeg fikk muligheten til å tilbringe juleferien i India sammen med mine to døtre. Turen var ubeskrivelig på mange måter, med et vell av sanseinntrykk og mange sterke og flotte  møter.

Det gyldne tempel i Amritsar

Det som sitter sterkest i, er likevel julekvelden og første juledag. Eller rettere sagt vennligheten og gjestfriheten vi som europeere møtte akkurat disse dagene. Vi tilbrakte julekvelden ved sikhenes gyldne tempel i Amritsar. Over alt ble vi ønsket velkommen, og det var ingen religiøse restriksjoner på hvem som slapp inn i det aller helligste rommet i tempelet. Jeg må innrømme at det er den mest høytidsstemte julekvelden jeg har opplevd.  Tilbake i byen Amritsar krysset folk gata for å ønske oss god jul. På toget mellom Amritsar og Delhi  delte vi kupé med en sikh familie med to små barn. Faren tok eldstejenta på fanget, smilte og  pekte på oss. Selv om han snakket hindi med henne, forsto jeg noen ord: «Jesus  Christ» og «Santa Claus».

Selv ble jeg sittende tankefull mens jeg så på dem. Hvordan tar vi imot våre utenlandske gjester? Vet vi når de har sine høytider? Og hva forteller vi våre barn om dem?

12 kommentarer om “Julegjest i et fremmed land

 1. sotengelen

  Dette har jeg faktisk aldri tenkt over! Fint innlegg. Jeg er ikke veldig opptatt av våre egne høytider heller jeg, men disse vet jeg i alle fall om. Skal legge det på minne at jeg må lære meg mer.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Velkommen hit, sotengel 🙂 Jeg har også mye å lære mer om, og jeg ble enda mer klar over det på den turen… Nyt førjulstida på din måte, og velkommen tilbake hit!

   Liker

 2. mormor

  Tja si det. Vi prøver å holde rede på de ulike store høytidene, men bortsett fra åpenbaringsreligionene er det helst Vesak hos buddhistene jeg husker fra min lærdom.
  Hannukah og Ramadan med påfølgende id-fest er vel det som minner mest om «vår jul»
  Møte med fremmede? Trent opp til ikke å peke og hviske 🙂
  Ha en fin dag.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Jeg vet egentlig ikke om han pekte, mormor 😉 Men det var åpenbart at det var oss han snakket om, og tonen var vennlig og lettere pedagogisk..

   Fin dag til deg også!

   Liker

 3. Ståle

  Dette vare en viktig og tankevekkende post, Fjellcoachen. Viktig å stille det spørsmålet: hvordan tar vi imot gjester fra andre kultursfærer her hos oss? Jeg hadde for noen år siden et deilig uhell mens jeg var på besøk i Thailand. Måten jeg ble tatt hånd om av lokalbefolkningen gjorde at jeg ikke ville ha vært uhellet foruten. Men hvordan ville en thailender som opplevde et knall og fall en litt avsidesliggende plass blitt ivaretatt av oss? Det tenkte jeg en del på da jeg lå der og ble pleiet… Har skrevet en bloggpost om dette på min Ståles bildesafari – en av de første bloggpostene jeg noensinne skrev.

  Hyggelig at du stakk innom hos meg forleden, forresten 🙂

  Liker

  1. fjellcoachen

   Takk skal du ha Ståle, hyggelig med nye fjes på besøk her også :-). Jeg tenker at vi har mye å lære av hverandre på kryss og tvers, og at kunnskap og positiv interesse er blant de viktigste brobyggerne. Likte blogginnlegget ditt 🙂

   Liker

 4. gamle ugle

  Hm, fikk assosiasjon til en julesang: Den første jul i et fremmed land… Da ble det tent en stjerne, av Vårherre. Ja, det er barndommens lærdom det.
  En nydelig beretning var dette, noen tente en stjerne for dere i et fremmed land, ved sine ord. Noe å tenke på, det finnes mange «fremmede» land for mennesker, hvordan tenne noen stjerner (i øynene) for andre?

  Liker

  1. fjellcoachen

   Det er mulig på mange ulike måter, tror jeg. Alt fra et smil på butikken til å inviterte på felles pepperkakebaking. Eller et oppmuntrende julekort. Har vi plass til en ekstra på julekvelden, eller mulighet for åpent hus på formiddagen? Ikke alle rekker hjem til jul eller har noen å dele den med. De små tingene er også viktige.

   Liker

 5. Elisabeth

  Heisann.
  Dette var spennende lesning, om juleferien deres i India 2009. har lest meg nedover fra 9/12.

  Ang andre kulturer og vår norske jul: I år har yndlingssønnen invitert en kamerat fra Arkangelsk i Russland til oss noen av juledagene. Han er langt unna sin familie, når han bor og jobber i Norge. Vi har truffet han tidligere. Det skal bli et hyggelig og eksotisk besøk, midt oppi våre juletradisjoner. Håper han vil trives hos oss.

  Riktig god helg på Tolga fra sør.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Takk skal du ha, Elisabeth! Arkangelskbesøket blir garantert gjensidig berikende :-). Her i heimen blir det pepperkakebaking med vår kongolesiske nabofamilie når yngstejenta kommer hjem ..

   Liker

 6. Tilbaketråkk: Men det problemet er over i morgen.. | fjellcoachen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s