Du kan ikke både suge og blåse samtidig, vet du

…pleide en tidligere leder å si med jevne mellomrom. Han henviste da gjerne til mennesker med prioriteringer som lå i innbyrdes konflikt med hverandre. Min første assosiasjon gikk til barndommens fødselsdagsselskaper der vi brukte sugerøret til å blåse mer bobler inn i brusen og lage brusekor, fram til mer eller mindre strenge foreldre satte en stopper for den type oppførsel.

Etterhvert som vi vokser til kommer erkjennelsen sigende; det hjelper ikke å bli stor heller, vi kommer aldri dit at vi kan både blåse og suge samtidig. Hvis vi velger noe, må vi samtidig velge bort noe annet, og det er ikke alltid like lett. Mikael Wiehe formulerte det slik i en av sine sanger (beklager hvis jeg ikke er helt stødig i svensk):

Min hustru och min älskerinna drar i meg från vart sitt håld
Den ena lovar ständig trygghet, den andra lockar med revolt.

Konfliktlinjene som utløser valgets kval kan være mange: bli eller gå, ansatt eller selvstendig, nyte ungdomstida eller stifte familie, opposisjon eller samarbeid, venn eller leder, innfri forventninger eller følge drømmen osv…. Det er vanskelig, for ikke å si umulig å gi råd i slike spørsmål. Men det som går an, er å utfordre, stille åpne spørsmål, etterspørre konsekvenser og, ikke minst, kartlegge hvilke verdier som ligger bak. Gjennom dette kan vi  bidra til bevisste valg som er mest mulig  riktig for den som eier problemet og skal leve med de valgene han/hun tar.

Alternativet er Alice i Eventyrland som på sin vandring møter katten i treet ved et veikryss og spør: «Hvilken vei skal jeg ta nå?» Katten spør hvor hun har tenkt seg, og Alice svarer at det vet hun ikke. «Da spiller det heller ingen rolle hvilken vei du tar» svarer katten.

Veien fram til et valg er ofte mer krevende enn selve valget. Å ta valg innebærer ofte at noen blir skuffet, at du ikke innfrir andres forventninger til deg, og de aller fleste valg fører også med seg usikkerhet i forhold til hva framtida vil bringe.  Går du og grubler på valg i livet ditt? Husk bare at du ikke kan både suge og blåse samtidig. Når du står foran valg, gjør det skikkelig, vær ærlig med deg selv og real mot andre, da frigjøres energi, målet blir tydelige og tiltakslysten øker.

8 thoughts on “Du kan ikke både suge og blåse samtidig, vet du

   • Det meste blir slitsomt i lengden.
    Selv prosessen frem til et valg eller en konklusjon kan bli slitsom, om det tar for lang tid. Før stor glede over lengre tid, blir slitsomt, samme med en stor sorg.
    Jeg vet ikke hvor lang en lengre tid er, men jeg vet at en sinnsstemning uansett hvor god eller dårlig den er i lengden tapper deg for krefter.
    Måtte bare spikke noen fliser 🙂

    Ha en fin kveld 🙂

    Liker

 1. Jeg er av de som venter, til svarene kommer til meg, når det gjelder saker og ting av vesentlig betydning. Har funnet ut at det er veien.

  Liker

 2. Tilbaketråkk: Stuck in the middle « fjellcoachen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s