Drømmens egentlige funksjon

Jeg er blant de mange som har postet et Steve Jobs sitat på facebook-veggen min denne uka:
«Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the reasons of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary»

Jeg lytter gjerne til CC Cowboys. «Kom igjen, vi står i nærheten av en drøm», og attpå til hører jeg til ei yrkesgruppe som lever av å bistå folk i å realisere drømmene sine. Men hva er drømmens egentlige funksjon? Har drømmen først en verdi i det øyeblikket den realiseres? En venn av meg har nettopp denne holdningen til drømmer, bortkastet tid hvis de ikke er realiserbare.


Jeg har lyst til å gjenfortelle en historie fra Alkymisten av Paulo Coelho slik jeg husker den (lest for en del år siden): Hovedpersonen (vår helt) kommer fram til en by og tar seg arbeid hos en glasshandler med nedstøvede vinduer og gjenstander, og lite besøk. Glasshandleren har en stor drøm i livet, å dra på en pilgrimsreise til Mekka, men han har ikke råd. Vår helt bretter opp ermene, vasker rundt hele butikken så glassene skinner, og tiltrekker seg kunder i hopetall. Snart har glasshandleren økt omsetningen så mye at pilgrimsreisen er en reell mulighet. Han reagerer med sorg og sinne på den ytre påførte endringen i livet sitt, for hvis han reiser til Mekka, hva har han da å drømme om etterpå?

Jeg tror at drømmer fyller ulike funksjoner, og at hver drøm har en egenverdi uansett hvilken funksjon den fyller. Noen mennesker bruker drømmer som mestringsstrategi for å overleve hverdagen, de lager seg en trygg og harmonisk verden de kan søke tilflukt i ved behov. Andre har drømmen som en motvekt, eller en bekreftelse på at vi er en del av en større sammenheng. I dag har jeg snakket lenge med en slik person, der drømmen handler om global endring, mens aktiviteten handler om å legge stein på stein i sitt konkrete  prosjekt. Den globale drømmen er en sterk drivkraft, og bidrar til tålmodighet og fokus i det konkrete arbeidet. Og skulle han ikke nå målet, har drømmen uansett gitt mening til livet.

«Kjære jeg har tenkt litt, tenkt litt på det du sa. La oss pakke det vi har og dra. Finne oss et sted ved havet, eller foten av et fjell. Kanskje kan vi leve litt av det vi dyrker selv» synger CC Cowboys. Det er viktig å gi oss selv lov til å drømme om det livet vi har lyst til å leve. Både fordi drømmen er noe å strekke seg etter, og fordi, inni den drømmen er det noe viktig, noen verdier som vi skal pleie og ta vare på, selv når det synes langt fram. Kanskje er det mulig å ta vare på disse verdiene på andre måter også, akkurat her og nå, i det livet vi lever?

10 kommentarer om “Drømmens egentlige funksjon

 1. mormor

  Drømmer du?
  Drømmer skal gi et menneske noe å strekke seg etter, det er riktig. Men når man: Når sine drømmer? Når drømmene er oppfylt? Hva da?

  Skal vi sette oss ned, bedagelige og selvtilfredse? Fordi vi ikke har flere drømmer? Eller gå på jakt etter nye drømmer. Forlate de drømmene vi hadde, Ta dem med? Videre?

  Jeg tror at man trenger drømmer, både for å finne et rom for seg selv og for å se fremover. Mine drømmer er viktige for meg. De er stort sett fryktelig egoistiske og strekker seg sjelden ut over familie og vennesfæren, men jeg er også klar over at det er minimalt jeg kan gjøre med disse drømme på andres vegne. Annet enn å være.

  Jeg skrev: For å finne et rom for seg selv. I kjas og mas-livet mange fører, blir det lite med rom for en selv. Små drømmer og enkle drømmer kan skape slike friminutt og rom.

  Og nå skriver jeg meg bort og vekk fra det jeg ville svare deg på. Men skrevet er skrevet, så jeg trykker på send etter dette:

  Ha en nydelig lørdag 🙂

  Liker

 2. fjellcoachen

  Ja mormor jeg drømmer, men jeg har ikke alltid gjort det. Jeg opplever drømmene mine som en ressurs i livet mitt, noen å strekke seg etter, noen bare fordi de er fine å tenke på. Noen drømmer har jeg nådd også, uten at jeg helt vet hvordan. Ikke alle drømmer er til for å realiseres tenker jeg, men vi kan hente kraft fra dem likevel. Så «Out of Africa» for ikke lenge siden og fanget opp følgende setning: «When God REALLY wants to punish you, he answers your prayers».

  Skjønner godt du skriver deg bort, for drømmer er et vanskelig tema 🙂 Ble likevel nysgjerrig på det du skrev deg bort og vekk fra, så velkommen tilbake:-).

  Liker

  1. mormor

   Jeg ville egentlig skrive litt om mot.
   Ikke heltemot og edel dåd, men hverdagsmotet vi må vise, for å tillate oss selv å drømme. For om man ikke skriver om nattdrømmerier, men drømmer vi aktivt skaper for oss og for en fremtid, bør man ha minst to ting: Mot til å drømme og mot til å vedstå seg sine drømmer.
   Å ønske seg, er vel en smule forskjellig fra å drømme? Jeg ønsker meg den nye boken til Umberto Eco, men jeg drømmer om mot til å realisere drømmer.

   Da gikk hjernen i vranglås og sa: Du skriver tull, Stopp.
   Hjernen min er kranglete og dum, noen ganger, men sier den stopp, så er det stopp.
   Ha en flott og drømmerik søndag 🙂

   Liker

   1. fjellcoachen

    Jeg tror hjernen din er en spennende og kreativ følgesvenn, og som de fleste andre venner sikkert litt kranglete innimellom også:-) Vi snakker om mot til å drømme, mot til å leve og prioritere i henhold til drømmene, vilje til å holde kursen, og forstand til å velge hvem man vil dele drømmene sine med, og samtidig styre unna drømmeslukerne…

    Ellers kan jeg sterkt anbefale «Lakunen» av Barbara Kingsolver, Jeg leste bare litt hver dag den siste uka, for jeg ville den skulle vare leenge, men nå er det ugjenkallelig slutt på boka. Og vi snakker om akkurat dette temaet. ..

    Nå er jeg klar for drømmeland 🙂

    Liker

 3. Kamelryttersken

  Veien blir til mens du går.
  Du kommer rundt en sving og finner at der er det enda en sving og litt løsgrus som gir bakenden på motorsykkelen litt ekstra liv. Du mister rytmen, stivner og mister fokuset. Du har ikke øynene festet der de skal være. På punktet forbi der veien slutter. Og da stiv som en pinne, uten fokus, drar du rett til skogs.
  Glasshandleren hadde sin drøm og han gikk sin vei for å komme dit han ville. Lærlingen snudde opp ned på alt, fordi han trodde at drømmen til Glasshandleren var realiserbar. Og det var den nok, bare ikke slik.
  Man skal la folk ha sine drømmer, la dem gå den veien de går. Som utenforstående kan vi bare observere og kanskje, men bare kanskje, veilede. Råd kan vi bare gi når noen spør om det og ønsker de rådene vi har å gi.
  Jeg har også en drøm, kanskje lever jeg den drømmen, kanskje er det bare jeg som ønsketenker. Iallefall går jeg en vei, motbakker og svinger, og gjel på sidene, men dess mer jeg fokuserer på drømmen, dess lettere blir veien. Nesten så jeg lurer på om Vårherre har sluttet å lage motbakker av type loddrett uten feste for fingre og tær, eller er det bare ei bakevje akkurat nå? Og det er i såfall godt.

  Ha en fortsatt god lørdagskveld 🙂

  Liker

  1. fjellcoachen

   Vakkert skrevet 🙂
   «Gi ikke råd til noen som ikke har bedt om det» er en av instruksjonene vi får i coach-utdanningen. Den instruksjonen er ikke alltid like lett å følge, spesielt ikke når man fra fugleperspektiv ser enkle grep som kunne gjort en stor forskjell. Det er da det er viktig å huske nettopp dette: Drømmen er noe av det mest personlige vi har som mennesker, og vi må få lov til å gå veien i vårt eget tempo.

   Nyt det smule farvannet du er inne i, og hvis du i tillegg klarer å samle opp krefter til evt. framtidig klatresport, er det utmerket :-).

   Liker

  1. fjellcoachen

   Tusen takk Ragnhild! Ei inspirerende tilbakemelding her jeg sitter og forbereder meg til DNCF coach sertifisering på tirsdag… Takk også til deg, og til mormor, lammelåret og flere andre for aktivitet og diskusjoner på bloggen min, det stimulerer og utfordrer. Leste akkurat opp igjen det første innlegget jeg skrev, på workshop i sosiale medier 31. august. Lover å sende komplimentet videre, men først må jeg konsentrere meg om tirsdagens happening 🙂

   Liker

 4. Vaar

  OLE BRUMM (1926-) OG LANGSTON HUGHES (1902-1967) OM DRØMMER
  Noe av det jeg leste her fikk meg til å smile og tenke på mine egne gamle drømmer, nye drømmer og drømmer jeg ennå ikke har drømt. Å ja jeg smiler, av glede for noen av drømmene og av vemod for andre, fordi jeg ikke lot dem forbli drømmer.

  Ole Brumm sa noe smart engang:
  «For når man er en Bjørn med bare Liten Forstand, og man Tenker på Ting, så er det ofte at Tingen kjennes så mye lurere ut når den er inne i deg enn når den kommer ut og andre kan se på den.»

  Ole Brumm, og livet så langt, har lært meg at slett ikke alle mine drømmer bør bli til virkelighet – men de er ikke mindre viktige av den grunn og de er steikanes gode å hvile sjela på:-)

  Så drøm i vei uansett funksjon og nyt Langston Hughes’ vakre dikt ”DREAMS”:

  Hold fast to dreams
  For if dreams die
  Life is a broken-winged bird
  That cannot fly.
  Hold fast to dreams
  For when dreams go
  Life is a barren field
  Frozen with snow.

  Liker

  1. fjellcoachen

   Tusen tusen takk Vaar, du skriver vakkert. I dag har en drøm gått i oppfyllelse, jeg har vært oppe til sertifisering og bestått. Kan nå smykke meg med tittelen NLP Coach Master, og kvalifiserer også for opptak i DNCF (Den Norske Coach Forening),

   Ser fram til flere kommentarer fra deg 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s